Članak

REAKCIJE

Smajić: Predlažem mirno raspuštanje entiteta

(Patria) - Pošto konstantno slušamo u javnosti o Dodikovim prijedlozima o mirnom radruživanju, građani trebaju biti relaksirani i imati na umu da nema nikakvog razdruživanja niti ga može biti, istakao je delegat u Domu naroda Džemal Smajić (SBiH).

"Ono što je moguće jeste eventualni pokušaj Dodikovog neustavnog i nezakonitog djelovanja u tom smjeru, što može voditi samo u demontiranje entitetskog uređenja Bosne i Hercegovine", kazao je Džemal Smajić te dodaje:


"S druge strane sasvim je ustavno i legalno pokrenuti proceduru administrativnog preuređenja Bosne i Hercegovine u kojoj bi se mirno raspustili entiteti i Bosna i Hercegovina uredila na principu funkcionalnih i prirodnih regija: Banjalučke, Tuzlanske, Zeničke, Sarajevske i Mostarske. Time bi se smanjio glomazni birokratski aparat, a stotine miliona maraka koje se troše za administraciju možemo preusmjeriti u razvoj i ravnomjerno podizanje standarda u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Od ovakvog uređnja imali bi nemjerljivu korist svi građani BiH bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu i bilo koju drugu pripadnost", rekao je Smajić.

#AdministrativnoPreuređenje #BosnaIHercegovina #DodikovNeustavniPokušaj #DžemalSmajić #EntitetskoUređenje #FunkcionalneRegije #MirnoRaspustiliEntiteti #NemjerljivaKorist #RavnomjernoPodizanjeStandarda #BiH