Članak

SASTANAK VUČIĆA I SCHMIDTA

Zločinci kažnjeni, učinci bi da se ovjere: Bosna kao bojišnica ruske i zapadne normalnosti!

Tako to treba da bude i ovoga puta, na zakazanom sastanku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta i dežurnog vatrogasca u Beogradu.

Piše: Muharem Cero

Široka lepeza koordiniranog djelovanja zvaničnog Beograda oličenog u Aleksandru Vučiću i bosanskohercegovačkog entiteta Rs utjelovljenog u notornom Miloradu Dodiku, uvijek i uporno ima samo jedan nepromijenjeni cilj.

On jeste sa što manje kolektivnih posljedica prihvatiti haške individualne odgovornosti, udaljiti ih po mogućnosti od institucionalnih i u Srbiji i u entitetu Rs, te osujetiti mogućnost u agendi otklona posljedica presuđenih agresorskih zločina i genocid, a prihvatiti karakter rata protiv BiH i zadržati ga na “dejtonskoj neutralnoj odrednici nesretni sukob u regiji” (ništa drugo do građanski rat).

U krajnjem, zločine i zločince kazniti, a učinke poželjno ovjeriti, dati im, kako to Zaharova veli, karakter nove normalnosti, te iznuditi navikavanje na istu.

Gotovo nepromijenjeno sa malim povremenim izmjenama prilagođeno trenutnom kontekstu, jeste politika djelovanja PIROMANA I VATROGASCA. Pojednostavljeno, Dodik kerozinski pali političku strukturu bh. državnosti u nastajanju uvijek samo s jednim narativom - Rs je država, a Bosna i Hercegovina je neodrživi eksperiment međunarodne zajednice, pa u toj vatri treba i da nestane.

Vatrogasac svjestan svoje dejtonske pozicije/strane i suočen sa mogućnošću udaljavanja od zacrtanih ciljeva, ali s namjerom u trajanju učestalosti proizvedenih kriza ubijeđen da svaki požar je ujedno i njegova prilika za mali pomak u namjeri.

Tako to treba da bude i ovoga puta, na zakazanom sastanku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta i dežurnog vatrogasca u Beogradu.

U pripremi dogovorenog sastanka, a gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji, Vučić je pomalo neoprezno, a što njemu nije svojstveno, ogolio očekivanja od tog sastanka.

“Situacija je komplikovana, politički uzavrela i kad govorite o Dejtonskom sporazumu i da ga Dodik krši, pitam vas ja je l' Dodik prekršio oko imovine ili neko drugi, samo mi to pokažite, je l' to Dodik prekršio? Pokažite mi taj član Dejtonskog sporazuma po pitanju imovine koji je prekršio Dodik, to ću uskoro pitati Schmidta i druge, a znam šta sam ga i prošli put pitao. Samo mi pokažite, ja sam nepismen, glup, pokažite mi u pisanoj formi gdje to piše”, kazao je Vučić na press-konferenciji.

Red bi bilo da pitani pitcu i odgovori na upitano. A da sam ja upitan, umjesto Schmidta i drugih pozvanih da govore, rekao bih mu da pitanje državne imovine potvrđuje suverenitet, teritorijalni integritet i državni subjektivitet Bosne i Hercegovine kao i svih država nastalih disolucijom Jugoslavije, a što su institucionalno potvrdile sve potpisnice Međunarodnog sporazuma o sukcesiji SFRJ, izrijekom njegove sadržine u članu 1 “pet jednako suverenih država” su ugovorne strane sporazuma. Među potpisnicama sporazuma je i Srbija.

Ma koliko, nažalost, dejtonske strane Srbija i Hrvatska u neprihvatanju jednake državne suverenosti Bosne i Hercegovine u svakodnevnom političkom djelovanju, pa i provođenju samog Međunarodnog sporazuma o sukcesiji, ti činovi ne mogu izdržati sadržinu preuzetih obaveza.

Bosanskohercegovački entiteti svakako nisu i ne mogu biti sukcesori SFRJ, a što bi piromanu i vatrogascu bilo po volji, nego je to jedino i isključivo država Bosna i Hercegovina. A kako to u zadnjoj posjeti objasni sukreator Dejtonskog mirovnog sporazuma James O’Brien.

Tumačeći pitanje državne imovine Odluka Ustavnog suda U-1/11 je pod principom kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine upravo i prepoznala sadržinu sporazuma o sukcesiji, te osporivši svaki pokušaj jednostranog, pravnonasilnog izvlašćivanja države u korist entiteta i obavezala jedino i isključivo državne institucije (Parlament BiH) da pitanje državne imovine nastavi da zakonski uređuje u novonastaloj ustavnoj strukturi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svako sporenje ovih ustavnih činjenica nije ništa drugo nego krivično djelo neprovođenja presuda Ustavnog suda BiH.

Moguće da visoki predstavnik Schimdt dadne diplomatsku oblandu na Vučićev upit, no sadržina odgovora mu ne bi se trebala udaljiti od proklamovanog principa vladavine prava i Bosni zajamčene pravne države. Sve drugo bilo bi udovoljavanje ciljevima o kojima smo pisali, što bi ohrabrilo istrajavanje na daljim novim, te omogućilo da ruska nova normalnost na velika vrata uđe na Balkan, a Bosni obećana evropska nova normalnost postane tek nedokučeni san.

#AleksandarVucic #BosnaHercegovina #Dejton #drzavnaimovina #Genocid #Haag #Hrvatska #MiloradDodik #MuharemCero #Srbija #Sukcesija #BiH #izdvojeno