Članak

TUŽILAŠTVO JOŠ VJEŠTAČI

Smrt obavijena velom tajni: Tri mjeseca od pronalaska tijela u Miljacki, još se ne zna je li ubistvo ili samoubistvo!?

Uznemirena javnost od nadležnih još uvijek nije dobila zvanične informacije

(Patria) - Sigurnosna situacija u Sarajevu, glavnom gradu BiH, daleko je od povoljne ili zadovoljavajuće. Ubistva, bombaški napadi, krađe, razbojništva, pucnjava u centru grada, sve su to učestale radnje, koje građane Sarajeva, ma koliko nadležni pričali o zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji, uvjerava da smo postali divlji zapad.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo počeli su raspravu na hitnoj sjednici, te je ista prekinuta, a na održavanje ove sjednice čekalo se sedmicama, jer predsjedavajući Elvedin Okerić prvo odbijao zakazati sjednicu koju su tražili opozicioni zastupnici, te je sazvao skupštinu tek kada je njegov stranački kolega Aljoša Čampara tražio održavanje iste.

I baš na toj skupštini zastupnici su podsjetili da je, uz evidentnu narušenu sigurnosnu situaciju, neophodno da konačno čujemo šta se desilo s osobom pronađenoj u Miljacki 31. januara 2024. godine.

Uznemirena javnost od nadležnih još uvijek nije dobila zvanične informacije o tome kako je muškarac izgubio život, odnosno, da li je izvršeno još jedno ubistvo ili je u pitanju suicid.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo za Patriju kažu da još uvijek nisu okončana sva vještačenja.

„U svrhu dokumentiranja svih okolnosti, provode se potrebna vještačenja, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Međutim, bez nalaza obducenta i okončanja drugih naređenih vještačenja, Tužilaštvo KS se trenutno ne može izjasniti o uzroku smrti”, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Istakla je dalje da je utvrđen identitet lica koje je dana 31.01.2024. godine pronađeno u koritu rijeke Miljacke, ali više od toga Bavčić nije mogla kazati ništa.

Iako ulazimo u treći mjesec od događaja, tačnije nakon pronalaska tijela istražitelji još uvijek utvrđuju okolnosti tragedije, a kada nema zvaničnih informacija, daje se prostor za špekulacije.
Zato Sarajevom i dalje kruže priče da je u pitanju ubistvo, i da neko pokušava zataškati čitav slučaj.

Podsjećamo da tog 31. januara Miljacka nije imala visok vodostaj, a vatrogasci su nakon nekoliko sati od dojave iz rijeke izvukli beživotno tijelo muškarca sa glavom u plastičnoj kesi zavezanom selotejpom.
MUP KS tada je kazao da je riječ o samoubistvu, ali takve informacije nisu potvrđene, posebno kada Tužilaštvo KS još uvijek nije donijelo konačnu tužilačku odluku.

#AljošaČampara #BombaškiNapadi #ElvedinOkerić #Krađe #Pucnjava #Razbojništva #Sarajevo #SkupštinaKantonSarajevo #Ubistva #BiH