Članak

ZELENSKI POTPISAO ZAKON

Ukrajina spustila dob za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina

Ukrajinska vlada zatim mora u roku od šest mjeseci uskladiti različite regulatorne tekstove s novom dobi za mobilizaciju.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je jučer nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina, dok oružanim snagama nedostaje ljudi za otpor ruskoj invaziji.

Taj nacrt zakona, koji je izglasan još prije godinu dana u ukrajinskoj Radi, a čekao je potpis predsjednika, stupa na snagu danas, piše na internetskoj stranici parlamenta.

Ukrajinska vlada zatim mora u roku od šest mjeseci uskladiti različite regulatorne tekstove s novom dobi za mobilizaciju.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu.

Zelenski je u decembru prošle godine rekao da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u međuvremenu smanjio.

Trenutni sistem mobilizacije mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.

#Svijet #Ukrajina #VolodimirZelenski