Članak

KLUB HDZ BiH

Franka Leko preuzela mandat zastupnice u Predstavničkom domu PFBiH, za Bajramovića i Novalića još nema zamjene

(Patria) - Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja nije ni održana jer Predstavnički dom PFBiH nije podržao zaključak klubova koje čine parlamentarnu većinu da sjednicu vodi dopredsjedavajući Mladen Bošković umjesto predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić. Iako je Marinković-Lepić bila prisutna na sjednici zbog svojih zdravstvenih problema nije u mogućnosti voditi sjednicu.

No, s obzirom na novonastalu situaciju, Marinković-Lepić je preuzela dio koji se ticao verifikacije mandata zastupnice Franke Leko. Iako su zastupnici opozicije tražili da zastupnica mandat preuzme na sljedećoj sjednici jer danas neće biti sjednice, ipak je odlučeno da se pročita izvještaj Mandatsko-imunitetske komisije koji je podržan sa 50 glasova.

Zastupnica Franko Leko zatim je položila zakletvu, nakon čega je Marinković-Lepić kazal da će zastupnici biti obaviješteni o nastavku daljeg rada.

Kako je istaknuto u izvještaju ove komisije, bez mandata su ostali Halil Bajramović (NIP) i Fadil Novalić (SDA) koji imaju pravosnažne presude. Zamjenski mandat za ove zastupnike još uvijek nisu dodijeljeni.

#FrankaLeko #sjednica #politika #ParlamentFederacije #BiH