Članak

NAKON ZAHTJEVA ZA SMJENU

Nešić odgovorio udruženjima žrtava: Pogrešna sam adresa za prepadanje, ne bojim se Schmidta i još ću se baviti politikom

(Patria) - Nakon što su dva udruženja žrtava i majki Srebrenice zatražila reakciju visokog predstavnika i pozvale na smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića zbog antidejtonskog djelovanja, stigla je reakcija i samog Nešića.

Kaže kako je on Srbin i da najviše na svijetu voli Republiku srpsku i svoj narod.

"Ali poštujem sve narode i ljude u BiH. Za mene je svaka suza jednako teška, svaka rana
jednako bolna. Ja sam jedini ministar u Savjetu ministara koji je ispunio sve evropske obaveze i uradio najviše posla, poštujući ustavne nadležnosti. Nikada se neće odreći onog ko sam i šta sam niti me zanimaju politički stavovi NVO koje po prirodi stvari služe političkim interesima onih koji ih plaćaju”', naveo je Nešić.

Kaže da je sigurnosna situacija u BiH dobra i da to kažu svi u Evropi.

''Valjda im je bila dobra situacija kada smo imali terorističke napade po cijeloj BiH, kada su ekstremisti ubijali vojnike i policajce, i napadali na Američku ambasadu. E, pa takvih više nema. Što se tiče napada na povratnike, volio bih jednom čuti da izraze solidarnost i za napade na starice u FBiH, da od MUP-a FBiH zatraže da istraže nestanak srpskih staraca i aktere napada na starce u Lukavcu, Vozući i Mostaru. Za razliku od tih nedjela, MUP RS je rasvijetlio svaki napad na povratnike u Republiku srpsku'', rekao je Nešić.

Kaže kako je protjeran iz svog grada i da se svojim radom trudi da svima bude bolje i da
postanemo dio civilizovanog svijeta.

''To što je u nečijim glavama i danas rat, nije moj problem. To što neko ubire debele apanaže da širi mržnju, također, nije moj problem. Dok se bavim politikom, a baviću se još dugo – zalagaću se za poštovanje dejtonskog uređenja, ravnopravnost naroda i entiteta. To što se neko identifikuje sa tragičnim 1. martom, ne znači da i mene može natjerati da isto mislim. Bave se ćoravim poslom. Makar su do sada mogli vidjeti da se ne plašim Šmita. Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene'', poručio je Nešić.

#BiH #NenadNešić #ChristianSchmidt #žrtve #odgovor