Članak

ČESTITKA IZ SLOVENIJE

Grošelj: Bosna i Hercegovina je dio Evrope, budućnost države je nesumnjivo u zajednici nacija koje čine EU

(Patria) - Bosna i Hercegovina je geografski i kulturno dio Evrope. Njenova prošlost i izazovi sadašnjosti odraz su evropske prošlosti i izazova sadašnjosti. Ali budućnost BiH je nesumnjivo evropska, u zajednici nacija koje čine EU.

Navodi se ovo u čestitki koju je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine uputio europarlamentarac iz Slovenije Klemen Grošelj.

"EU i Bosna i Hercegovina se suočavaju sa sličnim izazovima. U oba slučaja, u usponu su politike koje su uzrokovale kolaps evropske civilizacije. Jednom sa Holokaustom, drugi put sa Srebrenicom. Riječ je o politikama koje su suštinski u suprotnosti sa vrijednostima na kojima se zasniva ideja EU i na kojima počiva i bit će utemeljena državnost BiH.

Pred Bosnom i Hercegovinom je velika prilika i izazov, sličan onom 1. marta 1992. godine. Siguran sam da će građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu ili drugu pripadnost, moći iskoristiti priliku i odlučno postaviti svoju domovinu na put ka evropskoj budućnosti i članstvu u EU. Možda nije najlakši put, možda nije jednostavan, ali je sigurno jedini koji garantuje mir i prosperitet svima u Bosni i Hercegovini.

Dragi prijatelji, iskrene čestitke za Dan nezavisnosti!”

dr Klemen Grošelj", kaže se u čestitki.

#BiH #BosnaIHercegovina #DanNezavisnosti #EU #Evropa #EvropskaBudućnost #Holokaust #KlemenGrošelj #Srebrenica #Vrijednosti