Članak

JEDAN OD NAJTEŽIH DANA RATA

Ukrajinski komandosi pretrpjeli težak poraz u pokušaju desanta na Krim, stradalo najmanje 20 vojnika

Foto: Foto: Voenniy Osvedomitel

(Patria) - Ruski vojnici na Krimu odnijeli su važnu pobjedu u četvrtak, kada su iz zasjede izmasakrirali jedinicu ukrajinskih komandosa, piše Kijev Post.

Okršaj se dogodio u blizini ostrva Tenderovski, na jugoistočnoj obali poluostrva Krim.

Prema ruskim izvorima, pripadnici 73. jedinice specijalizovane za tajne pomorske napade pokušali su da se iskrcaju na pješčanu plažu kada su upali u zasjedu. Tom prilikom su navodno potopljena tri čamca, a život je prema za sada nepotvrđenim informacijama izgubilo 20 ukrajinskih specijalaca.

Ruski vojni bloger Kot Dobrohod tvrdi da su pripadnici jedinice za specijalne operacije iz ruske Baltičke flote postavili zasjedu i da su dvojica ranjena u napadu dronom. Drugi proruski blogeri tvrde da je jedan ukrajinski čamac uspio da pobjegne, a da su zarobljeni jedan čamac i jedan komandos.

Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je da se u blizini ostrva Tenderovski desio "neuspješan napad" i da su specijalci ubijeni i ranjeni, ne iznoseći detalje.

Fotografije koje je prvobitno objavio jedan ruski telegram kanal prikazuju šest leševa obučenih u ukrajinske uniforme na krvlju umrljanom vojnom čamcu.

Druge slike prikazuju par mitraljeza NATO standarda postavljenih na čamac, sedam pojedinačnih komada oružja i kutije sa municijom. Proruski vojni informativni kanal Ridovka tvrdi da su ruske trupe zarobile ukrajinsku zastavu.

Neki ukrajinski vojni blogeri kritikovali su visoke oficire Oružanih snaga Ukrajine zbog "mikro menadžmenta" terenskih operacija iz sigurnih kancelarija tokom misije.

“Oni daju naređenja, a drugi daju svoje živote. Za mene je ova katastrofa počela kada četiri ratnika sjede u čamcu, a iza kompjuterskog ekrana im 15 "velikih vojnih šefova" govori gdje da sjednu, i kažu da "zaista znaju koliko su stvari teške". Zaista je sr*nje kada shvatiš da ovo nije sistem koji će donijeti pobjedu”, piše na kanalu sierra.team.

Kijev Post nije mogao da u potpunosti potvrdi navode o neuspjelom napadu

#Svijet #RuskiVojnici #Krim #UkrajinskiKomandosi #Tenderovski #73Jedinica #SpecijalneOperacije #BaltičkaFlota #NapadDronom #NATOStandard #Ridovka