Članak

VAŽNO PITANJE

Kako pravilno istaknuti i postaviti zastavu Bosne i Hercegovine?

Foto: BHRT

(Patria) - Svake godine, bar za vrijeme državnih praznika, desi se da pojedinci, pravni subjekti, a i neke institucije zastavu Bosne i Hercegovine postavljaju nepravilno.

Zakon je definisao zastavu u horizontalnom položaju. Veksilologija (nauka o zastavama) je precizna - ako zakonom nije drugačije određeno (a kod nas nije) i ako na zastavi ne postoji grb (a na našoj zastavi ga nema) onda se zastava u vertikalni položaj dovodi zakretanjem iz horizontalnog položaja za 90 stepeni u pravcu kazaljke na satu.

Također treba da znamo da su proporcije naše zastave 2:1 i da je sve drugo pogrešno.

Zakon o zastavi je proglasio Visoki predstavnik Carlos Westendorp 4. februara 1998. godine., nakon toga ga je potvrdio Parlament BiH 6. juna 2001. godine, a onda 4. maja 2004. godine Parlament BiH je usvojio i izmjene i dopune ovog zakona.

Naime, 3. februara 1998. godine karlos Vestendorp, tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, donio je Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu. I Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o zastavi BiH 2001. godine, te je isti objavljen u Službenim novinama Bosne i Hercegovine 3. augusta 2001. godine.

Zastava se sastoji od tamnoplavog polja s jednakokrakim pravouglim žutim trouglom čiji jedan krak dodiruje gornju stranicu zastave a drugi je okrenut prema vihorećoj stranici. Duž hipotenuze trougla nalazi se devet bijelih petokrakih zvijezda od kojih se prvoj i posljednjoj vidi samo polovica.

Tri ugla trougla simboliziraju tri konstituentna naroda u BiH: Bošnjake, Srbe i Hrvate. Zvjezdice predstavljaju Evropu.

Stoga 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ispravno postavimo zastave na naše prozore i kuće, i dostojanstveno obilježimo najveći praznik naše domovine.

(izvor: BHRT)

#Bosna #CarlosWestendorp #DanNezavisnosti #Evropa #Hercegovina #Parlament #Veksilologija #Zakon #Zastava #BiH