Članak

PRAVOSUĐE U Rs

Efendija Štulanović oslobođen optužbi da je vrijeđao Rs, odbrana najavila krivičnu prijavu protiv tužiteljice

(Patria) - Muhamed efendija Štulanović oslobođen je danas pred Okružnim sudom u Banjoj Luci.

Njega je Tužilaštvo entiteta Rs optužilo za govor mržnje jer je, navodno, manji bh. entitet nazvao "genocidnim".

"Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dekrilinalizirao član 280a Krivičnog zakonika Rs Okružni sud u Banjoj Luci ocijenio je da nema krivičnog djela i moj je klijent oslobođen.

"Mi smo od početka insistirali da nema krivice efendije Štulanovića.

Nakon što je Ustavni sud odlučio da dekriminalizira član 280a, Okružni sud u Banjoj Luci nije imao izbora, nego presuditi kako je presudio", rekao je za Politički.ba Duško Tomić, advokat efendije Štulanovića.

Istraga.ba je na svom X-nalogu prva objavila vijest o tome da je oslobođen ovaj službenik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tim činom, kako je naglasio ovaj medij, nastavljeno je poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i u manjem bh. entitetu, usprkos nekim političkim odlukama.

Tomić u razgovoru za Politicki.ba najavio je krivičnu prijavu protiv tužiteljice u ovom predmetu.

"Tužilaštvo insisitra na svojoj optužnici, bez obzira i na to što je Sud sugerirao u više navrata da se očituju nakon odluke Ustavnog suda ili da promijene optužnicu.

Sud je početkom februara zatražio od Tužilaštva da se odredi, obzirom na odluku Ustavnog suda BiH, što oni nisu uradili ni do dan danas.

Tražio sam da sud odbaci optužnicu i oni su uvažili moj zahtjev tako da je efendija Štulanović slobodan čovjek. A sutra ću podnijeti krivičnu prijavu protiv tužiteljice u ovom predmetu Dragice Glušac zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

To je ona 'pravnica' koja je, kao sudija u Bosanskoj Krupi, oslobodila silovatelja jedne djevojke, u pravosudnim instancama BiH bila jedna od najgorih, a danas govori da treba nastaviti suditi i pored odluke Ustavnog suda BiH.

E, sutra ćemo je 'počastiti' krivičnom prijavom", najavio je Tomić tokom razgovora za Politicki.ba.

#BanjaLuka #DragicaGlušac #DuškoTomić #IslamskaZajednica #IstragaBa #KrivičnaPrijava #MuhamedŠtulanović #OkružniSud #TužilaštvoRs #Ustavnisud #BiH