Članak

SDA-SDP IGRA

Slučaj Granit: Na sumnjiv način dodijeljena koncesija, Zalihić tvrdi da nema veze s tim 'mahalskim pričama'!

Zalihić za Patriju nije želio komentirati ove navode naših izvora, tvrdeći da je riječ o 'mahalskim pričama'.

(Patria) - Dva mjeseca dana nakon što je poduzeće ‘Granit’ iz Jablanice od ministra privrede HNK, dobio koncesiju na 30 godina za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari i uz uvjet da strateški partner uplati iznos od 20.533.813,84 KM na račun Granita po osnovi njegovih obveza i to u roku šest mjeseci ili se koncesija se poništava, na pomolu su problemi.



Izuzev činjenice da je koncesija dodijeljena firmi koja je u stečaju, sve glasniji su navodi kako su događanja oko Granita dodatno ‘pogodovala’ i raskolu u mostarskom SDP-u, tačnije ostavci dojučerašnjeg predsjednika mostarskog ogranka te stranke Armana Zalihića, ali i da su u cijeloj priči imali utjecaj i pojedini uticajni funkcioneri SDA.

Zalihić za Patriju nije želio komentirati ove navode naših izvora, tvrdeći da je riječ o 'mahalskim pričama'.

„Uz dužno poštovanje prema vama i profesiji koju obavljate mahalske priče ne komentiram, pogotovo kada su dio nečije konstrukcije i bujne mašte kao napisano“, kazao je Zalihić za NAP.

Na pitanje da je ipak krajnje čudno da se firmi pod stečajem daje koncesija kazao je da sve što bi rekao bilo bi paušalno, jer nije u toku.

„Najbolje vam je tražiti pojašnjenja ministra ili stečajnog upravitelja. Imali su i konferenciju za medije“, dodao je Zalihić.

A, stečajni upravnik je Abid Šarić, nekadašnji ministar privrede Kantona Sarajevo.

Međutim, postoji sumnja da je sve urađeno prema zahtjevima Edina Mušića, prvog čovjeka SDA HNK.

Mušić je navodno vršio pritisak na Zalihića, a on na ministra te je Zalihić taj potez "platio" ostavkom na mjesto predsjednika Gradskog odbora SDP-a Mostar.

Vrh SDP-a nije mogao oprostiti Zalihiću ovaj "izlet" jer Zanina Vejzovića smatraju Zalihićevim "privatnim ministrom" zbog činjenice da je isti prvo imenovan za ministra u Vladi HNK, a tek nakon toga primljen u članstvo SDP-a.

Mušić nije odgovarao na naše pozive niti poruke, ali iz dobro upućenih izvora iz političkih krugova u HNK može se čuti kako priča oko jablaničkog ‘Granita’ ima debelu političku pozadinu te da je to bilo očito nakon nedavnog raskola u mostarskom SDP-u.

Pitanje koje se postavlja je da li je koncesija za eksploataciju prirodnog bogatstva od strane Vlade dodijeljena ishitreno i kolika je odgovornost za to resornog ministra? Ko će, ukoliko strateški partner, preduzeće ‘Lake', ne uplati obavezan iznos i nakon šest mjeseci se povuče iz projekta.

Preduzeće Lake osnovali su Senada i Nedžad Bubica s ukupnim kapitalom od 102.000 KM.



Podsjećamo, Nedžada Bubicu Vrhovni sud Federacije BiH 27. decembra 2021. godine oslobodio je optužbi u predmetu „Urban“ a teretio se za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnje bez odobrenja.

Mediji su već objavili da se spominje mogućnost kašnjenja u isplati od strane preduzeća Lake i najavljuje se produžetak trajanja koncesije za eksploataciju uz neizravnu prijetnju o odustajanju.

No, iz Vlade HNK su poručili da se rokovi moraju poštovati i da je obaveze investitora da uplati tačno naznačeni iznos u predviđenom vremenu od šest mjeseci.

(A. Čorbo-Zećo)

#AbidŠarić #ArmanZalihić #EdinMušić #Granit #koncesija #SDA #SDP #VladaHNK #ZaninVejzović #bih #izdvojeno