Članak

ODAKLE DODATNA SREDSTVA

Vlada KS našla novac i za radnike u komunalnoj privredi, izbjegnuti štrajkovi ali prevareni mladi ih ne zanimaju

Bojan Bošnjak ne želi ni razgovarati s mladima

Piše: Amra Vrabac

Vlada KS danas je ekspresno postigla dogovor sa Sindikatom komunalne privrede o povećanju plaće za 80 KM za ovu godinu, a od sljedeće će to biti 100 KM i na taj način izbjegla štrajk nekoliko hiljada uposlenih u preduzećima komunalne privrede.

Štrajk je bio najavljen upravo za danas jer su propali raniji pregovori o povećanju plaće, a Vlada KS nudila je 50 KM. Za samo nekoliko dana Vlada KS pronašla je novac za povećanje od 80 KM.

Resorni ministar Bojan Bošnjak (Naša stranka) kazao je kako neće doći do povećanja komunalnih usluga javnih preduzeća bez obzira na ovo povećanje. Treba podsjetiti na ranije pokušaje da se poveća cijena vode o čemu je govorio raniji ministar Almir Bečarević (SBiH). Na prvoj sjednici Vlade KS nakon imenovanja pred Bečarevića je postavljen zahtjev iz NIP-a da se poveća cijena vode za 70 posto što je on odbio po cijenu ostavke. Tada se na samoj sjednici pronašlo pet miliona KM među ministarstvima koliko je trebalo uplatiti VIK-u za određene gubitke. Prije nekoliko mjeseci raspravljalo se o povećanju cijene odvoza otpada.

Iako je pohvalno što je Vlada KS pronašla novac za radnike iz komunalne privrede, a ranije za sektor obrazovanja i državne službe, te time ispunila zahtjeve sindikata i radnika, pitanje je kako onda nije bilo novca za 1.000 mladih koji su ostvarili pravo na subvencije za rješavanje stambenog pitanja. Njima je isplaćeno po 4.800 KM iako su najave bile između 10 i 12 hiljada KM.

Javni poziv je raspisan za vrijeme Bečarevića koji je premijera Nihada Uka i Vladu KS upozorio da predviđenih 5,5 miliona KM neće biti dovoljno za obećane subvencije.

Nakon preuzimanja funkcije Bošnjak je mladima poručio da nema više novca za njih te je do kraja januara mladima isplaćen najmanji pojedinačni iznos otkako se provodi javni poziv. Ni apeli šefa NIP-a Elmedina Konakovića ni protesti pred Vladom KS, nisu pomogli da se iznađe rješenje za 1000 mladih koji su se obavezali da će ostati u Kantonu Sarajevo u narednih pet godina.

Prilikom rasprave u Skupštini KS kada su se razmatrali izvještaji o radu javnih preduzeća iz oblasti komunalne privrede, šef Kluba SDA Mahir Dević je kazao da se u ova preduzeća upumpa iz Budžeta 200 miliona KM.

Rekorder je KJKP Gras gdje su bile milionske tužbe radnika prema preduzeću koje su stigle na naplatu, kao i izmirenje obaveza za poreze i doprinose za radnike koji odlaze u penziju.

Iako se grupa mladih obratila na prošloj sjednici Skupštine KS, s njima niko ne pregovara. Obećano im je da će se na narednom javnom pozivu planirati i dio sredstava za njih kako bi im se isplatio još jedan dio novca. No, takvo obećanje nije im dato iz Vlade KS niti od ministra Bošnjaka već od predsjednika jedne političke stranke.

Ukoliko Bošnjak ostane ministar bit će interesantno vidjeti da li će biti ispunjeno ovo obećanje.

No, u usvojenom Budžetu KS za ovu godinu za tu namjenu planirano je 500.000 KM, a Bošnjak najavljuje neke druge subvencije ali ne i one za rješavanje stambenog pitanja...

#BojanBošnjak #komunalnaprivreda #plaće #subvencije #VladaKS #BiH