Članak

ZAHTJEVI OPOZICIJE

SDA i Haris Silajdžić traže od Marinković Lepić da se na sljedećoj sjednici nađe Prijedlog zakona o 'Južnoj interkonekciji'

Hoće li Marinković Lepić prihvatiti zahtjev

(Patria) - Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je zahtjev predsjedavajućoj Mirjani Marinković Lepić da se u dnevni red 10. redovne sjednice zakazane za 4. mart uvrsti i Prijedlog zakona o plinovodu “Južna interkonekcija” Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Iz SDA traže da se zakon razmatra po hitnom postupku i podsjećaju da je u ranijem sazivu Predstavničkog doma FBiH usvojen Nacrt navedenog zakona, koji je poslužio kao osnova za prijedlog zaknskog rješenja.

Na sjednici Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije koja je održana 15. februara ove godine Prijedlog zakona o “Južnoj interkonekciji” dobio je pozitivno mišljenje te komisije. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ima rok od 30 dana od upućivanja da kaže svoje mišljenje.

Osim Kluba zastupnika SDA, zahtjev za uvrštavanje Prijedloga zakona o plinovodu “Južna interkonekcija” uputio je i zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić.

Silajdžić je naveo kako je ovaj zakonski prijedlog ranije prošao proceduru u Predstavničkom domu, te da zbog njegove važnosti treba biti uvršten na prvu narednu sjednicu, a to je 10. redovna sjednica, zakazana za 4. mart.

Podsjećamo, pomenuto zakonsko rješenje blokira Hrvatska demokratska zajednica koja pokušava isposlovati da se zakonom predvidi stvaranje novog preduzeća koje bi bilo nosilac projekta “Južna interkonekcija” sa sjedištem u Hercegovini. HDZ u tome ima podršku i zvaničnog Zagreba, što je izazvalo oštru reakciju iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tako je državni sekretar SAD Antony Blinken upozorio na ovaj problem šefove diplomatija BiH i Hrvatske te ih pozvao da smire Dragana Čovića i deblokiraju ovaj projekat.

#AntonyBlinken #BosnaIHercegovina #DraganČović #HarisSilajdžić #HrvatskaDemokratskaZajednica #JužnaInterkonekcija #KlubSDA #MirjanaMarinkovićLepić #RepublikaHrvatska #BiH