Članak

PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin u obraćanju naciji zaprijetio Zapadu ako pošalje trupe u Ukrajinu

Govoreći manje od tri sedmice prije predsjedničkih izbora, na kojima se očekuje njegova laka pobjeda pošto nema opozicionih rivala, Putin se drži uobičajenih narativa i propagande.

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru o stanju nacije izložio je danas svoje viđenje kako ruske trupe napreduju u ratu protiv Ukrajine, kao i odnosa sa Zapadom, kojem je zaprijetio "tragičnim" posljedicama ako pošalje trupe u Ukrajinu.

Govoreći manje od tri sedmice prije predsjedničkih izbora, na kojima se očekuje njegova laka pobjeda pošto nema opozicionih rivala, Putin se drži uobičajenih narativa i propagande.

Između ostalog je poručio da je invazija na Ukrajinu bila potrebna kako bi se odbranili suverenitet i sigurnost Rusije, prenosi RSE.

- Uprkos svim iskušenjima i gorčini gubitaka, ljudi su nepokolebljivi u ovom izboru - rekao je Putin o "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Kremlj naziva invaziju koju je pokrenuo u februaru 2022. godine.

Putin, koji se obraća pred oba doma parlamenta - Državnom dumom i Savjetom Federacije, kao i drugim zvanicama, u prvom dijelu govora za koji se očekuje da će trajati više od sat vremena, optužio je Zapad da "pokušava da nas uvuče u trku u naoružanju", tako što "pokušava da nas iscrpi".

- Zapad ne pokušava samo da sputa naš razvoj; umjesto Rusiji, njima je potreban prostor za umiranje - naveo je.

Ranije ove sedmice, francuski predsjednik Emmanuel Macron, govoreći poslije samita evropskih lidera u Parizu, rekao je da uprkos trenutnom nedostatku konsenzusa, "ništa", uključujući slanje zapadnih snaga da se bore na strani Ukrajinaca, ne bi trebalo isključiti kako bi se spriječila pobjeda Rusije u Ukrajini.

- Oni govore o slanju NATO trupa u Ukrajinu. Ali sjećamo se sudbine onih koji su poslali kontingente. Sada će posljedice po intervencioniste biti mnogo tragičnije. Imamo i oružje koje može da pogodi ciljeve na njihovoj teritoriji - zaprijetio je Putin.

Putin drži govor uoči predsjedničkih izbora od 15. do 17. marta, za koje se Kremlj nada da će iskoristiti kao izraz nacionalnog jedinstva u znak podrške njemu i invaziji na Ukrajinu.

Ruske izbore strogo kontroliše Kremlj i nisu ni slobodni ni pošteni, ali ih vlada smatra neophodnim za stvaranje osjećaja legitimnosti.

Čvrsta kontrola Kremlja nad politikom, medijima, organima reda i drugim polugama moći znači da će Putin, koji je vladao Rusijom kao predsjednik ili premijer od 1999., izvjesno pobijediti, izuzimajući veoma veliki i neočekivani razvoj događaja.

#nato #obraćanje #Rusija #Svijet #Ukrajina #VladimirPutin #Zapad