Članak

TEŽAK 2,6 MILIJARDI DOLARA

Sud odbio Trumpov zahtjev da odloži plaćanje kazne od 454 miliona dolara, prijeti mu pljenidba imovine

(Patria) - Donald Trump mora da položi garanciju da će pokriti punu kaznu od 454 miliona dolara dok se žali na presudu u svom suđenju za građansku prevaru u New Yorku, javio je BBC.

Trumpovi advokati su tvrdili da će on „pretrpiti nepopravljivu štetu“ ako bude primoran da plati čitavu sumu i da je spreman da plati 100 miliona dolara. Sudija mu je ipak ukinuo trogodišnju zabranu da traži kredite od banaka u New Yorku što bi mu moglo pomoći da osigura novac.

Državni tužilac New Yorka obećao je da će zaplijeniti njegovu imovinu ako ne plati. Naredba izdata u srijedu zahtijeva od Trumpa da u narednim sedmicama plati puni iznos, zbog pogrešnog predstavljanja vrijednosti njegove imovine. U podnesku u srijedu, Trumpovi advokati navode da bi „preveliki i kazneni iznos presude u kombinaciji s nezakonitom i neustavnom opštom zabranom transakcija pozajmljivanja onemogućio osiguranje i postavljanje potpune obveznice“.

Također su rekli da bi obveznica od 100 miliona dolara u kombinaciji s Trumpovim „ogromnim“ nekretninama i nadzorom od strane sudskog nadzornika za Trump Organization, trebala biti dovoljna da se osigura puna suma. Ali njihov prijedlog, kojem se usprotivila državna tužiteljica Letitia James, nije uspio uvjeriti pomoćnika žalbenog suda Anila Singha.

Međutim, sudija Sing je pristao da pauzira dio presude koja zabranjuje Trumpu i njegovim sinovima da posluju u državi, ostavljajući ih na čelu Trumpove organizacije.

Kazna će nastaviti prikupljati kamatu od najmanje 112.000 dolara dnevno ako odbije da plati. James je zatražila od žalbenog suda da odbije Trumpov zahtjev.

„Nema smisla tvrdnja optuženih da je potpuna garancija ili depozit nepotrebni jer su voljni da polože djelimično preuzimanje manje od četvrtine iznosa presude“, navodi se u podnesku iz ureda državnog tužioca.

„Optuženi gotovo priznaju da gospodin Trump nema dovoljno likvidnih sredstava da ispuni presudu. Optuženi bi morali 'prikupiti kapital' da bi to učinili. Upravo su to okolnosti za koje je neophodna puna obveznica ili depozit“, dodala je.

Prošle sedmice, James je rekla za ABC News: „Ako on nema sredstava da isplati presudu, tražit ćemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i tražit ćemo od sudije da zaplijeni njegovu imovinu.“

Prema procjeni Forbesa, Trump vrijedi oko 2,6 milijardi dolara. Iako je nejasno koliko novca ima pri ruci, on je prošle godine svjedočio da ima 400 miliona dolara likvidne imovine.

Osim što je platio kazne za poslovnu prevaru, bivšem predsjedniku je također naloženo da plati 83 miliona dolara prošlog mjeseca nakon što je izgubio slučaj klevete od E Jean Carroll, žene za koju je utvrđeno da ju je seksualno zlostavljao.

#DonaldTrump #imovina #pljenidba #Svijet