Članak

DUG STAŽ

Mitch McConnell (82) se povlači s mjesta republikanskog lidera u Senatu

(Patria) - Mitch McConnell, republikanski vođa američkog Senata s najdužim stažom, objavio je da se povlači sa svoje liderske pozicije u novembru, javio je BBC. Političar iz Kentuckyja rekao je da je „vrijeme da se krene dalje“ u svom obraćanju Senatu u srijedu.
McConnell se pokazao ključnim za zastupanje konzervativnih prioriteta i izbor republikanaca u Capitol Hill, ali posvađao se s Donaldom Trumpom posljednjih godina.

McConnell (82), pretrpio je nekoliko zdravstvenih problema u protekloj godini, iako njegovo osoblje kaže da to nema nikakve veze s njegovom odlukom. Dva puta se „smrznuo“ kada je govorio na konferencijama za novinare u protekloj godini, a zadobio je potres mozga nakon pada u hotelu u Washingtonu.

On je rekao da će odslužiti svoj mandat, koji ističe u januaru 2027. godine, ali da će raditi „sa drugog mjesta u parlamentu“, odnosno Senatu. „Još uvijek imam dovoljno goriva u rezervoaru da potpuno razočaram svoje kritičare“, dodao je.

Mitch McConnell se pokazao kao jedan od najefikasnijih republikanskih lidera u Senatu dijelom i zato što je mogao mijenjati upornost i spremnost na kompromis kada mu je odgovaralo.

U govoru, McConnell se osvrnuo na svoje decenije u Senatu, svoje godine i svoju porodicu. No, on je veliki dio svog govora posvetio važnosti američkog globalnog vodstva uprkos ideološkom pomaku kroz koji je njegova stranka prošla pod izolacionističkom i populističkom retorikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

„Poznajem politiku unutar moje stranke u ovom konkretnom trenutku. Imam mnogo mana, ali nerazumijevanje politike nije jedna“, rekao je.

„Uz to, ja vjerujem snažnije nego ikada da je američko globalno vodstvo od suštinskog značaja za očuvanje blistavog grada na brdu o kojem je govorio Ronald Reagan“, dodao je, misleći na republikanskog predsjednika koji je proaktivno poticao savezništvo SAD-a na kraju Hladnog rata.

„Služiti Kentuckyju bila je čast mog života, a voditi svoje republikanske kolege je najveća
privilegija“, rekao je.

„Ali jedan od najnecjenjenijih talenata u životu je znati kada je vrijeme da se pređe na sljedeće životno poglavlje“, dodao je.

Predsjednik Joe Biden je rekao novinarima da je zadržao „odličan odnos“ s McConnellom, iako se često „pakleno svađaju“, dodajući da mu je „žao čuti da se povlači“.

Neizvjesno je ko bi sada mogao predvoditi republikance u Senatu, ali postoje tri nasljednika koja se obično spominju: John Cornyn iz Texasa, John Barrasso iz Wyominga i zamjenik McConnella John Thune iz Južne Dakote.

#republikanci #SAD #Senat #Svijet