Članak

PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen poziva na novu strategiju odbrambene industrije Brisela sa lokalno proizvedenim oružjem

(Patria) - Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu na novu strategiju odbrambene industrije koja bi odgovorila na sigurnosne izazove koje predstavlja ruski rat protiv Ukrajine kupovinom oružja i municije proizvedene u Evropi, javio je AP.

Ruska invazija razotkrila je slabosti u evropskim proizvodnim kapacitetima oružja. Oklijevajući da ulaže u osoblje i opremu bez čvrstih narudžbi, odbrambena industrija sporo povećava proizvodnju, posebno artiljerijskih granata koje su jako potrebne Ukrajini. Spoznaja da bi se bivši američki predsjednik Donald Trump mogao vratiti na vlast i potkopati podršku Ukrajini zabrinula je Brisel. Francuska i Njemačka upozorile su da blok mora učiniti više da se zaštiti.

„Evropski suverenitet znači preuzimanje odgovornosti za ono što je za nas vitalno, pa čak i egzistencijalno“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

„Radi se o našoj sposobnosti, ali i o našoj spremnosti da sami branimo svoje interese i vrijednosti“, dodala je.

Izlažući svoju viziju nove strategije članovima Evropskog parlamenta u Strazburu u Francuskoj, Von der Leyen je rekla: „U srcu ovoga mora biti jednostavan princip: Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti evropski.“

Rat u Ukrajini podstakao je evropske nacije da povećaju potrošnju na odbranu, a mnogo novca je namijenjeno američkoj odbrambenoj industriji. Njemačka je, na primjer, najavila nadogradnju svojih oružanih snaga za 100 milijardi eura, pri čemu je veliki dio sredstava namijenjen američkim borbenim avionima F-35 i transportnim helikopterima.

Von der Leyen je rekla da bi cilj trebao biti da zemlje kupuju više, i efikasnije, zajedno, kao što je to učinilo 27 zemalja EU za kupovinu vakcina tokom pandemije. Kako bi ohrabrila industriju da preuzme više rizika, ona je predložila da EU daje garancije za narudžbe oružja.

Dok se proizvodnja poboljšava, EU je do sada imala za cilj da proizvodi milion artiljerijskih granata godišnje, ali proizvodi samo oko polovinu te brojke. Zvaničnici sada kažu da bi proizvodnja mogla dostići 1,4 miliona granata godišnje do kraja decembra.

Von der Leyen je rekla da je „vrijeme da se započne razgovor o korištenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu“. U Evropi je milijarde eura vrijedna ruska imovina. Belgija je procjenjuje na oko 180 milijardi eura, a premijer Alexander De Croo kaže da želi iskoristiti kamate na ta sredstva za obnovu Ukrajine.

Von der Leyen, koja vodi kampanju za drugi mandat, također je rekla zakonodavcima EU da „ja lično podržavam imenovanog komesara za odbranu za narednu komisiju“, ne objašnjavajući šta bi taj resor mogao uključivati. EU nema vojsku, a njene zemlje članice insistiraju na suverenoj kontroli nad vlastitim oružanim snagama.

Von der Leyen je rekla da će komisija dati prijedloge za novu strategiju odbrambene industrije u narednim sedmicama.

#EU #oružje #Svijet