Članak

BLIŽE SE IZBORI

Trump odlukom suda diskvalifikovan sa izbora u Ilinoisu

(Patria) - Sutkinja države Illinois u srijedu je zabranila Donaldu Trumpu da se pojavi na predsjedničkim izborima republikanaca u Illinoisu zbog njegove uloge u pobuni na američkom Kapitolu 6. januara 2021., ali je odgodila stupanje svoje presude na snagu u svjetlu očekivane žalbe bivšeg predsjednika SAD-a, javio je Reuters.

Sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu glasača u Ilinoisu koji su tvrdili da bi bivši predsjednik trebao biti diskvalifikovan sa primarnih izbora 19. marta i glasanja na opštim izborima 5. novembra zbog kršenja klauzule protiv pobune iz 14. amandmana američkog Ustava.

Konačan ishod slučaja Illinois i sličnih sporova vjerovatno će odlučiti Vrhovni sud SAD-a, koji je 8. februara saslušao argumente. Porter je rekla da je odložila svoju odluku jer je očekivala njegovu žalbu apelacionim sudovima u Ilinoisu i potencijalnu odluku Vrhovnog suda SAD.

Zagovaračka grupa Free Speech For People, koja je predvodila napore za diskvalifikaciju u Ilinoisu, pohvalila je presudu kao „historijsku pobjedu“.

Glasnogovornik Trumpove kampanje, favorita za republikansku nominaciju 2024. godine, rekao je da je ovo „neustavna presuda na koju ćemo se brzo žaliti“.

Colorado i Maine su ranije uklonili Trumpa sa državnih glasačkih listića nakon što su utvrdili da je diskvalifikovan prema Odjeljku 3 14. amandmana na Ustav. Obje odluke su na čekanju dok se Trump žali.

Odjeljak 3 zabranjuje obavljanje javnih funkcija svima koji su položili zakletvu da će podržati Ustav SAD-a, a zatim su se „upustili u pobunu protiv istog, ili pružili pomoć ili to olakšali“.

Trumpove pristalice su 6. januara 2021. napale policiju i preplavile Kapitol u pokušaju da
spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrate Joea Bidena 2020. godine. Trump je prethodno održao zapaljivi govor pristalicama, rekavši im da odu na Kapitol i „da se pakleno bore“. Potom satima nije reagovao na zahtjeve da pozove gomilu da se zaustavi. Vrhovni sud trenutno razmatra Trumpovo osporavanje njegove diskvalifikacije u Coloradu.

Sudije u Washingtonu su izgledale skeptično prema odluci tokom usmenih rasprava u slučaju, izražavajući zabrinutost zbog toga što države poduzimaju sveobuhvatne mjere koje bi mogle utjecati na nacionalne izbore.

#DonaldTrump #izbori #sud #Svijet