Članak

PRIJEM U VIJEĆNICI

Bećirović: Dobronamjernim poručujem da čuvamo BiH, a zlonamjernim da će u nama imati neprobojni bedem

Ne postoji važnije pitanje od pitanja očuvanja države BiH. Radimo u korist države ljudi, čuvajmo državu i ljude. Neka odanost i privrženost BiH budu na prvom mjestu.

Bećirović: S prijateljima prijateljski, s neprijateljima onako kako zaslužuju (Foto: Patria)

(Patria) - Ne postoji važnije pitanje od pitanja očuvanja države BiH. Radimo u korist države ljudi, čuvajmo državu i ljude. Neka odanost i privrženost BiH budu na prvom mjestu.

Poručio je to večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem bio domaćin svečanog prijema povodom Dana nezavisnosti BiH.

Bećirović je na početku svog obraćanja posebnu zahvalnost iskazao građanima BiH koji su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu odlučili da naša država bude nezavisna, suverena i jedinstvena, kao i antifašistima iz prošlog stoljeća koji su obnovili državnost i odbranili nezavisnost BiH, prenosi Fena.

- Iza nas je duga i slavna prošlost naše države. Budimo ponosni na prvih hiljadu i sedamdeset pet godina otkako se zemlja Bosna spominje u historijskim izvorima.

Nakon ovog milenijskog puta mi ne možemo nazad, mi moramo samo naprijed. Ispred nas je euroatlantska i evropska budućnost BiH. Skretanje s te putanje imalo bi fatalne posljedice.

Zbog toga dosljedno i na svakom mjestu insistiram na provođenju usvojenih strateških vanjskopolitičkih ciljeva. To ne radim slučajno. Tako na najbolji način čuvamo sigurnost naši ljudi i države - rekao je Bećirović.

Podsjetio je da je BiH punopravna članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, OSCE-a, te država koja se nalazi pred vratima Evropske unije i NATO saveza. To su, kako je dodao, međunarodno-pravne neosporne činjenice kojih separatisti moraju biti svjesni.

Isto tako, kako je dodao, oni moraju napokon shvatiti da entiteti nikada nisu imali i nikada neće imati međunarodni subjektivitet.

Foto: Patria

Oni koji su mislili, kako je rekao Bećirović, da mogu mimo svih demokratskih principa praviti državu unutar države BiH završili su kao pravosnažno presuđeni zločinci, većina ih je danas u zatvorima ili su žigosani napustili ovaj svijet.

Tako će završiti, dodao je, i svi oni koji eventualno ponovo pokušaju koračati stazama presuđenih ratnih zločinaca.

Bećirović je poručio da su državni praznici prilika da se pokreću konkretni koraci s ciljem jačanja državnosti i nezavisnosti BiH, pa je inicirao dva konkretna prijedloga.

- Kao što u Tuzli postoji Kuća bosanskog jezika predlažem da u svakoj općini ili gradu, gdje god je to moguće, otvorimo kuće bosanskog jezika. Drugo, slijedimo pozitivan primjer iz Cazina u kojem je otvoren Muzej bosanskog kraljevstva.

Predlažem da u svakoj općini ili gradu gdje je to moguće otvorimo muzeje posvećene bosanskoj i bosanskohercegovačkoj državi. Učinimo sve što je u našoj moći da naša zemlja bude jača i sigurnija.

Dobronamjernim ljudima poručujemo da zajedno trebamo čuvati Bosnu i Hercegovinu. Zlonamjernim, koji nisu odustali od iluzornih velikodržavnih projekata, poručujemo da će u nama imati neprobojni bedem.

Dakle, s prijateljima prijateljski, s neprijateljima onako kako zaslužuju - istakao je Bećirović.

Prijemu u Gradskoj vijećnici prisustvali su brojni predstavnici političkog, javnog, kulturnog života, kao i predstavnici ambasada i diplomatskog kora i brojni drugi gosti.

#DanNezavisnosti #DenisBećirović #politika #Prijem #Vijećnica #ŽeljkoKomšić #BiH