Članak

PIŠE MUAMER BANDIĆ

Vlada KS više brine o kućnim ljubimcima nego o ljudima

Već 7 punih godina u kontinuitetu kantonalna vlast Trojke sistematično guši i uništava ovu instituciju, da bi je danas konačno dovela do gašenja, najvjerovatnije radi širenja privatnih poslova svojih ahbaba.

Bandić: Laboratorija se zatvara 29. 2. 2024.

Piše: Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS i član GV SBiH

Dok na višim razinama oktroisana vlast vazi o pozitivnoj atmosferi, europskom ozračju i iznimnom napretku u prebacivanju papira s jedne strane stola na drugu, na kantonalnom nivou umjesto građanima obećanog reda, zakona, transparentnosti i promjena iz temelja, uspješno i sistematično potapa i gasi jednu po jednu kantonalnu instituciju.

Tako je na red došao i Mikrobiološko - kemijski laboratorij "Veterinarska stanica" d.o.o., osnovana davne 1975. godine za potrebe veterinarske inspekcije. Osnovna namjena laboratorija sa šest uposlenih je ispitivanje namirnica animalnog porijekla, hrane za životinje i briseva. Radi se o prvoj akreditovanoj laboratoriji u Bosni i Hercegovini koju nisu uspjeli uništiti rat i opsada, ali su joj uspješno dohakali prepametni, prepošteni i prehrabri trojkaši.

Mikrobiološko - kemijski laboratorij je od esencijalne važnosti za javno zdravlje i sigurnost građana Kantona Sarajevo. On je prva linija odbrane protiv raznoraznog prehrambenog smeća koje trpaju na police prodavnica, s osnovnom funkcijom da osigura da namirnice animalnog porijekla budu sigurne za konzumaciju, tako što provjerava njihovu kvalitetu, higijenu i prisutnost bilo kakvih štetnih tvari ili mikroorganizama. Također, laboratorij provjerava jesu li proizvodi označeni i deklarirani na način koji je u skladu s propisima i standardima zaštite potrošača.

Zgrada Mikrobiološko - kemijskog laboratorija

Direktorica Nasiha Spahić je 14. 2. 2024. godine obavijestila osoblje laboratorije da se laboratorija zatvara 29. 2. 2024. godine. Nakon toga će uposlenici biti raspoređeni po ambulantama koje su u sklopu veterinarske stanice. Navodi im kao opciju i osnivanje nečeg kao što je: "apoteka, pet shop, ambulanta, stacionar za životinje, frizerski salon za životinje, dijagnostički centar ili nešto slično u prostoru sadašnje laboratorije", a za što bi se od Kantona tražio novac kroz projekte da se objekat rekonstruiše i prilagodi budućoj namjeni.

Dakle, uspješna politika nije da Kanton Sarajevo ima specijalizirani laboratorij putem kojeg kontroliše kvalitetu namirnica animalnog porijekla na tržištu i samim tim direktno utiče na kvalitet života i zdravlje građana, već je uspješna politika da se na policama prodavnica građanima može prodavati, bez ikakve kontrole, svakojako smeće, dok će se Kanton Sarajevo baviti zdravljem i ljepotom kućnih ljubimaca!

I tek da se ne zavaravamo da je ovo slučajnost, napomenut ću da agonija Mikrobiološko-kemijskog laboratorija "Veterinarska stanica" traje od 2017. godine. Već 7 punih godina u kontinuitetu kantonalna vlast Trojke sistematično guši i uništava ovu instituciju, da bi je danas konačno dovela do gašenja, najvjerovatnije radi širenja privatnih poslova svojih ahbaba.

Dok pišem ovaj posljednji pozdrav instituciji koja je decenijama štitila naše zdravlje, zaključujem da smo na korak do novog velikog uspjeha Vlade Kantona Sarajevo, koji ću bez imalo pompe i europskog glamura obznaniti našem ubogom puku. A to je bolna istina da je u Kantonu Sarajevo trenutno bolje biti kućni ljubimac, nego građanin.

#MuamerBandić #politika #SkupštinaKS #trojka #VladaKs #BiH