Članak

KOMENTAR

Trojka nije ni pokušala vratiti SIPA-u u Sarajevo, sad prihvataju da Apelaciono odjeljenje Suda BiH bude u Lukavici

Neznanje i nezainteresiranost često su prisutni meću članovima 'trojke', a ne libe se ni javno takvo što prezentirati.

Piše: A. Čorbo-Zećo

Javnost je preokupirana vijestima o tome gdje će biti smješteno Apelaciono odjeljenje Suda BiH, dok SNSD i Milorad Dodik insistiraju da to bude Banja Luka, stranke 'trojke' traže da to bude Istočno Sarajevo. Inače, Zakon o sudovima BiH jedan je od dva preostala zakona koja moramo usvojiti ukoliko želimo doći u mogućnost da se razmatra otvaranje pristupnih pregovora za ulazak BiH u Evropsku uniju.

Ali, predstavnici 'trojke' koji najviše zagovaraju kompromis (riječ koja sve više iritira javnost) nikako da dođu do političkog stepena u kojem i oni imaju svoje uslove, koje podastiru pred Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Neznanje i nezainteresiranost često su prisutni među članovima 'trojke', a ne libe se ni javno takvo što prezentirati.

Tako je Mia Karamehić Abazović, zastupnica NIP-a u Predstavničkom domu PSBiH, obrazlažući zašto bi Apelaciono odjeljenje trebalo biti u Istočnom Sarajevu, a ne Banja Luci, spomenula i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), očito ne znajući da i nije baš sve uredu kada je riječ o smještaju ove značajne sigurnosne institucije države BiH.

„Niko nije sporio da lokacija može biti u Republici srpskoj, Istočno Sarajevo je predloženo kao rješenje. Nije logično da partneri iz SNSD-a ultimativno zahtijevaju da bude Banja Luka, ili neki drugi grad u Rs koji je fizički jako daleko. Dakle, imamo Istočno Sarajevo, postoje i druga mjesta koja su bliže Sarajevu, pa i Pale u krajnjoj liniji.

Za nadati se da će SNSD pristati da to bude Istočno Sarajevo, ne vidim razloga zašto ne bi. To ne bi bila jedina institucija u Istočnom Sarajevu. Podsjećam, SIPA je primjerice u Istočnom Sarajevu i to ne predstavlja nikakav problem“, kazala je Abazović.

Dakle, zastupnici nije sporno više detalja u vezi s ovom agencijom, a o čemu je javnost više puta informisana.

Nakon što je Agencija osnovana u maju 2004. godine sjedište je bilo u Sarajevu. Izmjenama Zakona o SIPA-i u maju 2012. godine sjedište SIPA-e je premješteno u Istočno Sarajevo.

Zanimljivo je da se na zvaničnoj stranici SIPA-e navode četiri Regionalna ureda, i to Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla, iako ne postoji objekat u Sarajevu (FBiH) koji se koristi za potrebe RU Sarajevo.

To za SDA ranije, a sada i za 'trojku' nije problem, niti se neko bavio ovim poražavajućim činjenicama. Iako je 'trojka' obećala da će ispraviti greške prethodnih vlasti, oni ih, očito, još nisu ni uočili!

Inače, svi uposlenici svoje poslove obavljaju u sjedištu SIPA-e u Lukavici (Republika srpska).

Tako je i Regionalni ured Sarajevo smješten u zgradi SIPA-e u Lukavici!?

Politika nije pokazala osjetljivost za ovo pitanje, posebno nakon što godinama kadrovi SNSD-a zauzimaju čelne pozicije u ovoj značajnoj sigurnosnoj agenciji.

Nažalost, sve je izvjesnije da predstavnici 'trojke' više kao da i ne smiju pred Milorada Dodika staviti određene zahtjeve, kako bi ispravili dugogodišnje nepravde ili, pak, pokazali da su drugačiji od onih koji su do sada obnašali vlast.

Problem smještaja SIPA-e 'trojka' je mogla na dnevni red staviti upravo uz priču budućeg smještaja Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Ali, ova tema dugo se ne spominje u javnosti, iako je prije nekoliko godina bila aktuelna ideja da se baza Jedinice za specijalnu podršku gradi na drugoj lokaciji, odnosno u Sarajevu, jer je sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

I to je ostalo samo na ideji, a evo predstavnici 'trojke' u tome i ne vide neki problem!

#AminaČorboZećo #ApelacionoOdjeljenje #IstočnoSarajevo #MiaKaramehićAbazović #politika #sarajevo #SIPA #SNSD #SudBosneHercegovine #trojka #BiH #izdvojeno