Članak

PREDSJEDNICA USTAVNOG SUDA BiH

Galić: Po vladavinu prava i ustavni poredak poražavajuće je obilježavanje 9. januara, Tužilaštvo BiH mora raditi svoj posao!

Ona je kazala kako Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema informacije o aktivnostima Tužilaštva BiH o sankcionisanju onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

(Patria) - Odluke Ustavnog suda, u skladu s Ustavnom Bosne i Hercegovine, članu 6.5. Ustava i članu 72. pravila Ustavnog suda, su konačne i obvezujuće i svako fizičko i pravno lice ih je dužno poštovati i izvršavati, izjavila je u intervjuu za BHRT predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić, govoreći o 9. januaru, datumu koji se neustavno obilježava kao dan entiteta Rs.

- Neprovođenje, odnosno neizvršenje odluka Ustavnog suda, u skladu s članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, predstavlja krivično djelo koje je u nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine za procesuiranje eventualnih počinitelja, naglasila je Galić.

- Prema navedenoj odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, službena osoba ili odgovorna osoba u svim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno na svim nivoima vlasti koja ne provodi, ne primjenjuje, ne izvršava ili na bilo koji način spriječi, odnosno omete izvršenje odluka Ustavnog suda, uključujući i odluke o privremenoj mjeri, čini krivično djelo za koje je predviđena sankcija od šest mjeseci do pet godina", podsjetila je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Ona je kazala kako Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema informacije o aktivnostima Tužilaštva BiH o sankcionisanju onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a tiču se konkretno 9. januara kao dana Rs. Samu činjenicu da se ovaj datum u Rs obilježava, uprkos odlukama ustavnog suda Galić smatra poražavjućom.

"Ja sam na početku rekla da odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i da se one trebaju izvršavati. Naravno, da s obzirom ako Bosna i Hercegovina pretendira i želi da bude članica Europske unije, neizvršenje odluka Ustavnog suda koje podriva autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i općenito, mogu reći, vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, zaista je poražavajuća činjenica", navela je Galić u razgovoru za BHRT.

#BosnaHercegovina #EuropskaUnija #Januar9 #KrivičniZakon #PoražavajućaČinjenica #PrivremenaMjera #Tužilaštvo #Ustavnisud #ValerijaGalić #VladavinaPrava #BiH