Članak

BAGDAD TVRDI SUPROTNO

Pentagon kaže da ne planira američko povlačenje iz Iraka

(Patria) - Pentagon je saopštio da trenutno ne planira povlačenje svojih oko 2.500 vojnika iz Iraka, uprkos prošlosedmičnoj najavi Bagdada da će započeti proces uklanjanja vojne koalicije predvođene SAD-om iz zemlje, javio je Reuters.

„Trenutno nisam upoznat ni sa kakvim planovima. I dalje ostajemo veoma fokusirani na poraz ISIS-a“, rekao je general-major Zračnih snaga Patrick Ryder na brifingu, koristeći akronim za Islamsku državu. Dodao je da su američke snage u Iraku na poziv njegove vlade.

Ryder je rekao i da nije upoznat sa bilo kakvim obavještenjem Bagdada Ministarstvu odbrane o odluci o uklanjanju američkih trupa i uputio je novinare na State Departmentu o bilo kakvim diplomatskim raspravama tog pitanja.

Ured premijera Mohammeda Shia al-Sudanija objavio je u petak poteze za iseljenje američkih snaga nakon napada američkih dronova u Bagdadu koji je osudila vlada. Pentagon je saopštio da je u napadu ubijen vođa milicije odgovoran za nedavne napade na američko osoblje.

Sudanijev ured objavio je saopštenje u kojem se navodi da će se formirati komitet kako bi se „trajno okončalo prisustvo međunarodnih koalicionih snaga u Iraku“.

„Ističemo našu čvrstu poziciju u okončanju postojanja međunarodne koalicije nakon što su prestala opravdanja za njeno postojanje“, rekao je Sudani u saopštenju.

SAD ima 900 vojnika u Siriji uz svoje trupe u Iraku u misiji za koju kažu da savjetuje i pomaže lokalnim snagama u pokušaju da spriječe ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obje zemlje prije nego što je poražena.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, američka vojska je bila napadnuta najmanje 100 puta u Iraku i Siriji, obično kombinacijom raketa i dronova.

#Bagdad #Pentagon #vojska #svijet