Članak

NEMA POVLAČENJA

Migranti nastavljaju marš kroz Meksiko prema Sjedinjenim Američkim Državama

(Patria) - Karavan u Meksiku od najmanje 1.000 migranata nastavio je svoj marš prema američkoj granici, optužujući meksičke vlasti da nisu ispunile svoje obećanje o izdavanju humanitarnih viza, javio je AFP.

Noseći transparent na kojem je pisalo „Izlazak iz siromaštva“ i uzvikujući „Mi nismo kriminalci. Mi smo međunarodni radnici“, migranti su krenuli u zoru iz grada Arriaga u južnoj državi Chiapas.

Ista grupa migranata odlučila je da raspusti prethodni karavan koji je krenuo iz Chiapasa na Badnje večer, nakon što su se službenici za imigraciju složili da odgovore na zahtjeve koji uključuju vize koje bi im omogućile da slobodno putuju kroz Meksiko.

Vlasti „nisu ispunile“ obećanje, rekao je Luis Garcia Villagran, aktivista koji je pratio karavan.

„Ostavili su ih (migrante) u skloništima... razdvojili su porodice i izazvali ozbiljne probleme“, rekao je on novinarima.

Migranti, među kojima su i porodice sa djecom, mnogi od njih iz Centralne Amerike i
Venecuele, požalili su se da su prevareni.

„Imigracione vlasti su nas lagale. Dali su obećanje koje nisu ispunili. Samo su htjeli da razbiju grupu“, rekla je Rosa Vasquez iz Salvadora.

Porast migracije bio je na vrhu dnevnog reda kada su državni sekretar Antony Blinken i drugi visoki američki dužnosnici posjetili Meksiko prošlog mjeseca tražeći suzbijanje priliva.

Desničarski američki republikanci u Kongresu blokirali su zahtjev predsjednika Joea Bidena za dodatno finansiranje Ukrajine i Izraela, zahtijevajući da u zamjenu pristane na nove mjere protiv ilegalne migracije.

U sedmicama prije Blinkenove posjete, američka granična policija prijavila je oko 10.000
prijelaza migranata svakog dana, od kojih su mnogi bježali od siromaštva i nasilja u svojim matičnim zemljama.

Dok jedni plaćaju krijumčarima da ih prevoze kroz Meksiko, drugi se pridružuju karavanima koji putuju pješice, trpeći glad, iscrpljenost i nesigurnost.

#Meksiko #migranti #SAD #svijet