Članak

OPĆINSKI VIJEĆNIK

Salihagić: Zbog 'alanfordovskog' pristupa političkoj sceni, Bosne i Hercegovine je sve manje

Mnogi ljubitelji stripa složit će se da vrhunac originalnosti, sarkazma i nezaboravnih mudrolija pripada nenadmašnom "Alanu Ford".

(Patria) - Dopredsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo Nedim Salihagić (NES) kritikovao je "alanfordovski" pristup koji vlada političkom scenom Bosne i Hercegovine, navodeći da on ne može donijeti ničega dobroga.

Salihagićev post na Facebook profilu u nastavku prenosimo u cjelosti.

Mnogi ljubitelji stripa složit će se da vrhunac originalnosti, sarkazma i nezaboravnih mudrolija pripada nenadmašnom "Alanu Ford".

Cjelokupna Grupa TNT sa sjedištem u "Cvjećarnici" toliko je dobro osmišljena, a karakteri i fizički izgledi glavnih likova tako su dobro prikazani da se ne zna koji od njih osvaja veće simpatije.

Unatoč činjenici da gotovo nitko od njih nije uzor poželjnog ponašanja, strip je to čiji se brojevi čitaju u dahu i bez prestanka smijanja. Prava profinjena ironija.

Ako je "alanfordovski" pristup kada zaživio u nekom realnom svijetu, onda je to zasigurno politička scena u Bosni i Hercegovini.

Država u kojoj najveći medijski prostor dobijaju ministri iz oblasti sigurnosti, od unutrašnjih poslova do odbrane u Vijeću ministara BIH, na temama kako oni hoće da se odvoje, a oni to neće dati sa svojim infantilnim izjavama.

Dobro, i to bih nekako prihvatio, narod voli da se odgovori na sve u smislu "e nek si mu rekao", pa makar od toga ne bila nikakva korist, ali se zanemaruje latentna opasnost i fakt da je s takvim načinom sve manje i manje ima BiH, a sve imamo više zapaljive retorike koja nigdje ne vodi i koja hrani niske strasti u ljudima.

Teme koliko je MUP nabavio oružja dugih cijevi, šta je replicirano na relaciji Rs-FBIH, samo zaglupljuju narod i skreću pažnju sa sistematske dekadencije svega što vrijedi u ovome društvu.

U normalnim državama najveći medijski prostor dobijaju nosioci važnih izvršnih funkcija kojI popravljaju stanje društva, npr. ministri sporta i privrede i drugih odgovornih funkcija sa kojih se može popraviti stanje društva i vratiti nada u prosperitet života u BIH.

Kod nas je sve obrnuto i zakulisano do mjere da građani odlaze iz ove države više iz razloga političke situacije, a manje zbog standarda života, što je isto jedna velika ironija.

Vjerujem da je cilj ovog sastanka ministru Magodi bio sasvim nešto drugo, ali ovo kako je preneseno u medijima je takva ironija, da bi i sami kreatori "Alana Forda" pozavidjeli.

Podatak da se u 2023. godini izdvojilo 2,6 miliona maraka za četiri sportska kolektiva je sve samo ne za pohvaliti se.

Istina je da ni prethodnici ministra Magode nisu ništa bolji, čak i mnogo lošiji, ali 2,6 miliona maraka za četiri kolektiva je nešto s čime se Kanton Sarajevo ne može i ne smije pohvaliti, a pri tome još "ružiti" klubove za neostvarene rezultate. Poređenja radi, Rs iz budžeta za FK Borac izdvoji godišnje oko 5 miliona KM.

I tako, dok imamo ministre odbrane i unutrašnjih poslova koji dijele lekcije iz rubrike "dobit ćete po prstima", a ministarstva koja trebaju da se bave razvojem sporta, kulture i privrede "ruže" svoje najvrjednije eksponate, shvatite zašto smo u situaciji kakvoj jesmo, i zašto secesionističke snage sve više nevidljivo ostvaruju svoje ciljeve, uz tačan i jasan plan.

#BiH #Nedimsalihagić #NES #OpćinaNovoSarajevo #OpćinskoVijeće #politika