Članak

KOMENTAR

Išerić: Potrebne hitne mjere za spas države

Tako i 9. januar, uprkos presudi Ustavnog suda, žele da nastave slaviti kao dan Rs

Enver Išerić

Piše: Dr. sci. Enver Išerić, pravni stručnjak i član NES-a

I ove kao i prethodnih godina, Milorad Dodik prkosi cijeloj međunarodnoj zajednici čineći krivična djela “neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji je donio presudu kojom je utvrdio da je 9. januar, kao dan Republike srpske, neustavan. I ne samo to. Milorad Dodik vrši neviđene napade na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i njene institucije i prijeti otcjepljenjem entiteta čiji je predsjednik.

On vrlo pažljivo pravi korak po korak, ali i vrlo agresivno nastupa uz lažne tvrdnje da je on čovjek koji se zalaže za poštovanje dejtonskog ustava. Tako da ustvari njegovo antiustavno i antidejtonsko djelovanje, kao i neprovođenje odluka Ustavnog suda, činjenje krivičnih djela i donošenje neustavnih zakona u Narodnoj skupštini entiteta Rs, za izvjesno vrijeme postaje “normalno” stanje i za političare sa kojima su u koaliciji, ali i za cijelu međunarodnu zajednicu.

Kada se ta “normalnost” ustabili, on odmah kreće dalje i vrši nove napade, tako da oni raniji budu još više potvrđeni i shvaćeni kao “normalno” i faktičko stanje.

A ustvari sve je to jedna velika nenormalnost i vrlo velika opasnost za mir u Bosni i Hercegovini.

Tako i 9. januar, uprkos presudi Ustavnog suda, žele da nastave slaviti kao dan Rs. A baš na taj dan izabrani predstavnici u Skupštinu SRBiH, postupali su protivno ustavnu SRBiH, izvršili napad na ustavni poredak i najavili etničko čišćenje područja za koja su oni smatrali da pripadaju samo srpskom narodu uključujući i ona, kako je stajalo u Deklaraciji od 9. januara 1992. godine, “na kojima je srpski narod ostao u manjini zbog genocida koji je nad njim izvršen u drugom svjetskom ratu”.

A na zasjedanju te nelegalne skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini koje je održano 12.maja 1992, godine u Banja Luci osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić je, reagirajući na planove koji su izneseni na tom zasjedanju, izjavio”

„Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je lјudi genocid. „

I takve datume na kojima su kovani monstruozni i zločinački planovi protiv onih koji nisu Srbi, oni bi da nametnu kao datume koje trebaju da slave i Bošnjaci i Hrvati koji žive u tom entitetu.

Ukupna situacija, odnosno period od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu, govori o tome da su ovakva ustavna rješenja neodrživa i da se moraju hitno mijenjati. To je potrebno radi osiguranja jednakih prava svim građanima na području cijele naše države, što podrazumijeva provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i osiguranje efikasnosti rada državnih institucija.

A to nećemo moći postići sa ovim i ovakvim destruktivnim političkim i agresivnim političkim snagama koje vrše neviđen teror nad našim institucijama i svim građanima. Popravak dejtonskih rješenja mora biti pod medijacijom SAD i EU i to u najskorije vrijeme, ako se želi mir na ovim prostorima.

A prije toga potrebno je da institucije države (Tužilaštvo i SIPA) odmah liše slobode sve osobe koje vrše napad na ustavni poredak i ne izvršavaju presude Ustavnog suda (organiziraju proslavu 9. januara). U tome trebaju da im pruže pomoć pripadnici međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini. Ako će nadlijetanje američkih aviona na dan 08.januar 2024. godine biti kao podrška tim aktivnostima, onda pozdravljam ta nadlijetanja. Ako će ona biti samo vježbovni letovi kojima se Dodik ismijava, onda bi bilo bolje da američki bombarderi i ne lete.

Visoki predstavanik bi trebao da svu svoju energiju usmjeri na implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da što manje o problemima u našoj državi razgovara sa predstavnicima država koje su izvršile agresiju na našu državu. On bi morao iskoristiti svoja ovlaštenja i smijeniti sve političare koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i vrše napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. I Centralna izborna komisija može oduzeti mandate i poništiti registraciju političkih stranaka koje krše Dejtonski mirovni sporazum. Zašto to CIK ne radi?

A ako će visoki predstavnik donositi izmjene Izbornog zakona u cilju osiguranja fer i poštenih izbora, a nadamo se da hoće, ako mu Milorad Dodik to ne zabrani svojim dodatnim prijetnjama, onda mora iskoristiti tu priliku i zabraniti kandidiranje političkim strankama i pojedincima koji krše dejtonski mirovni sporazum, koji su osuđivani za ratni zločin, koji krše ustav i zakone ove države i vrše napad na ustvni poredak Bosne i Hercegovine.

A trojka ? Trojka, odnosno političke stranke koje čine vlast na nivou države Bosne i Hercegovine trebaju odmah raskinuti koaliciju sa SNSD-om zbog kontinuiranog rušenja državnih institucija, napada na ustavni poredak, prijetnje otcjepljenjem i negiranjem države Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba odmah raspustiti Dom naroda Parlamentarne skupštine, zbog opstrukcija rada i nemogućnosti donošenja zakona.

Ukoliko „trojka“ i Predsjedništvo ne učine ono što se od njih očekuje i što su dužni učiniti kako bi zaštitili državu, onda su saučesnici u njenom rušenju. Izgovor za njihovo djelovanje ne smije biti strah od dodatnog kompliciranja političke situacije. Situacija je komplicirana toliko da je država u opasnosti. Potrebne su mjere za spas države.

#9Januar #EnverIšerić #Predsjedništvo #Rs #spasDržave #trojka #BiH #izdvojeno