Članak

AKCIJA

Kolumbija i Ekvador razbili narko lanac povezan sa balkanskim bandama koji je izvozio pet tona kokaina mjesečno

Los Curva je sarađivao sa meksičkim kartelom Sinaloa

(Patria) - Kolumbija i Ekvador razbili su kriminalnu organizaciju odgovornu za slanje do pet tona kokaina mjesečno u Sjedinjene Američke Države i Evropu, saopštile su dvije zemlje, javio je Reuters.

Kolumbijska policija saopštila je da je kriminalna organizacija Los Curva ostvarivala više od dvije milijarde dolara godišnje profita od trgovine. Jednogodišnja policijska operacija
kulminirala je u subotu hapšenjem kolumbijske braće Hadera i Dairona Cuera, vođa Los Curve, saopštile su te zemlje. SAD traže Hadera Cuera zbog optužbi za trgovinu drogom.

Kolumbija se smatra vodećim svjetskim proizvođačem kokaina, ilegalnog biznisa koji finansira ljevičarske gerilske grupe i kriminalne bande.

„Ova operacija zaustavlja isporuku pet tona kokaina mjesečno“, rekao je zamjenik direktora kolumbijske nacionalne policije, general Nicolas Zapata, na zajedničkoj konferenciji za novinare objavljenoj na internetu u nedjelju.

Nacionalni direktor ekvadorske policije za borbu protiv droge, general William Villarroel, dodao je da je organizacija koristila glisere i plovila pod zastavom Meksika za transport droge u Meksiko na pomorskim rutama.

Los Curva je sarađivao sa meksičkim kartelom Sinaloa i kartelima na Balkanu, saopštila je policija. Prošle godine je u okviru policijske operacije uhapšeno šest Kolumbijaca i 22 Ekvadorca.

#Ekvador #Kolumbija #narkoKarteli #Svijet