Članak

POVRATNICI NA UDARU

Nakon provokacija u Vlasenici i pucnjave u Potočarima Fejzić poručio 'moramo se organizovati i zaštititi'

(Patria) - I ove godine će, protivno odluci Ustavnog suda BiH, biti organizovano slavlje povodom 9. januara, neustavnog dana Rs-a.

9. januar se više neće održavati na ovakav način poručio je u januaru prošle godine visoki predstavnik Christian Schmidt. No, ništa ne upućuje da će visoki predstavnik učiniti bilo šta da spriječi održavanje parade u utorak.

Upravo uoči 9. januara, Srbi u BiH proslavljaju Božić koji ni ove godine nije mogao proći mirno za njihove "komšije" Bošnjake. Od vrijeđanja u Vlasenici do pucnjave u Potočarima, niko se nije oglasio kako bi zaštitio Bošnjake povratnike ili im poslali poruku da nisu i neće ostati sami.

Hamdija Fejzić, smijenjeni zamjenik načelnika Općine Srebrenica, u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV kazao je da se iste scene ponavljaju otkako su se vratili na svoja ognjišta.
"Kao i svaki put rade to, od našeg povratka, kada obilježavaju praznike. Čine te poteze da naruše našu sigurnost i žele da pokažu da nismo dobrodošli. Međunarodna zajednica bi trebala da reaguje žešće. Ne možemo se uzdati u međunarodnu zajednicu. Mi se moramo organizovati i zaštititi. Oni pokazuju zločinačku namjeru, namjeru genocida. Moramo sjesti i reći šta je naša zaštita u entitetu RS. Uvijek sam optimista i borac za jedinstvenu BiH. Imam želju da imamo državu BiH sa priznatim granicama i borit ću se do kada mogu", rekao je Fejzić.

Bivši logoraš Fikret Alić čije su slike ispijenog i izmrcvarenog tijela u logorima oko Prijedora obišče svijet, kazao je da međunarodnu zajednicu treba biti sramota što to ne ukine.

"Čitav svijet je zabranio 9. januar, a oni slave. Neka je sramota međunarodnu zajednicu i političare što se to ne zabrani i ne ukine", kaže Alić.

#HamdijaFejzić #Potočari #Vlasenica #BiH