Članak

LIDER SDS-a

Tadić najavu vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji nazvao populizmom

Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da je protiv najave vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji.

(Patria) - Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da je protiv najave vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji.

U SDS-u ocjenjuju kako je ta odluka najavljena isključivo iz populističkih razloga, a ne stvarnih sigurnosnih potreba.

U saopštenju se navodi da takva odluka ne može da se donese bez široke javne rasprave, jer ona podrazumijeva političke, ekonomske i sigurnosne konsekvence.

"Apsolutno smo protiv ove odluke, a upravo najava vraćanja vojnog roka u trajanju od četiri mjeseca dokaz je pravih namjera vlasti.

Najavljeno trajanje vojnog roka jasno govori o tome da takva odluka nije motivisana stvarnim sigurnosnim potrebama, već čistim populizmom i opasnim igranjem s militarizacijom našeg društva", naveo je u pisanoj izjavi čelnik SDS-a Boris Tadić.

Dodaje da vojna obuka nema ni sigurnosnog, ni ekonomskog opravdanja ukoliko ne traje minimum devet mjeseci, kao i da se problemi s kojima se suočava sistem odbrane Srbije svakako ne rješavaju vraćanjem obaveznog vojnog roka.

"Ovakve najave su već postale tradicija ove vlasti, budući da ih imamo gotovo svake godine i koriste se u svrhe političkog marketinga, baš kao i redovne prezentacije nove vojne opreme.

Obnavljanje vojne opreme je uvijek potrebno ako je strateški planirano, ali ne marketinški i populistički kako je slučaj u Srbiji u posljednjoj deceniji", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, to posebno nema smisla u okolnostima kada se rasipa vojni kadar i u suštini devastira vojska i njena odbrambena moć.

"Beskorisna je i najbolja i najmodernija vojna oprema kada nema ko da je koristi, kao što je beskorisno i ulaganje u bolničke zgrade dok država organizovano šalje u inostranstvo medicinsko osoblje, zbog čega nema ko da liječi naše građane", ističe Tadić.

Naglasio je i da režim tom najavom, na potpuno besmislen način, pokušava da nadomjesti nedostatak ljudskih resursa u vojsci, umjesto da se konačno planski bavi tim fundamentalnim vojnim pitanjem.

#srbija #vojnirok #BorisTadić #Region