Članak

NAPADI NA HAMAS

Izraelski ministar odbrane najavio stratešku promjenu ratnih planova u Gazi

(Patria) - Ministar odbrane Yoav Gallant iznio je planove Izraela za sljedeću fazu rata u Gazi, s novim ciljanijim pristupom u sjevernom dijelu enklave i kontinuiranom potragom za liderima Hamasa na jugu, javio je Reuters.

Najava je uslijedila dok je Izrael nastavio povlačiti svoje snage iz Gaze kako bi omogućio
hiljadama rezervista da se vrate na svoja radna mjesta nakon sve većeg međunarodnog pritiska da se prebace na manje intenzivne borbene operacije.

„U sjevernom dijelu Pojasa Gaze, preći ćemo na novi borbeni pristup u skladu s vojnim
dostignućima na terenu“, navodi Gallantov ured u saopštenju u kojem se navode vodeći principi koji odražavaju Gallantovu viziju za sljedeće faze rata. On je rekao da će operacije uključivati racije, rušenje tunela, vazdušne i kopnene napade i operacije specijalnih snaga.

Na jugu opkoljene enklave, gdje sada živi većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze, mnogi u šatorima i drugim privremenim skloništima, operacija bi se nastavila pokušavati eliminisati vođe Hamasa i spasiti izraelske taoce.

„To će se nastaviti onoliko dugo koliko se bude smatralo potrebnim“, navodi se u saopštenju.

Nakon rata, Gallant je rekao da Hamas više neće kontrolisati Gazu i da će Izrael zadržati svoju operativnu slobodu djelovanja. Ali rekao je da neće biti prisustva izraelskih civila i da će palestinska tijela biti zadužena za enklavu.

„Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će biti nadležna palestinska tijela, uz uslov da neće biti neprijateljskih akcija ili prijetnji Državi Izrael“, dodao je.

#Gaza #Hamas #Izrael #Svijet