Članak

NIJE SE POJAVIO PRED POLICIJOM

Bivši albanski premijer Berisha u kućnom pritvoru

Istraga je povezana s navodnim favoriziranjem njegovog zeta u privatizaciji državnog sportskog kompleksa dok je Berisha bio premijer 2008. godine. Berisha je sada na čelu opozicione Demokratske stranke.

Bivši premijer je odbacio optužbe, označivši ih kao „čisto političke“

(Patria) - Bivšem albanskom premijeru i lideru opozicije Saliju Berishi određen je kućni pritvor nakon što je
odbio da se pojavi pred pravosudnom policijom u vezi sa istragom o korupciji, javio je AFP.

Specijalni sud za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala podigao je optužnicu protiv Berishe (79) u oktobru, sumnjičivši ga za „pasivnu korupciju visokog zvaničnika“.

Istraga je povezana s navodnim favoriziranjem njegovog zeta u privatizaciji državnog sportskog kompleksa dok je Berisha bio premijer 2008. godine. Berisha je sada na čelu opozicione Demokratske stranke.

Njegov advokat Genc Gjokutaj rekao je da je sud zabranio Berishi da komunicira sa ljudima „osim porodice koja živi sa njim“ i dodao da će se žaliti na odluku suda, za koju kažu da je „ozbiljno kršenje zakona i ljudskih prava“.

Zakonodavci su u četvrtak ukinuli Berishi pravni imunitet, otvarajući put njegovom mogućem hapšenju u vezi sa istragom.

Berishin zet Jamarber Maltezi uhapšen je u oktobru i stavljen u kućni pritvor zbog sumnje na korupciju i pranje novca. Maltezi je osumnjičen da je iskoristio Berishin položaj za kupovinu sportskog kompleksa u Tirani koji je bio u vlasništvu ministarstva odbrane, a koji je pretvoren u stanove.

Bivši premijer je odbacio optužbe, označivši ih kao „čisto političke“ i optužio premijera Edija Ramu da je pokrenuo istragu.

Berisha je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Albanije nakon pada komunizma 1990-ih. Bio je na čelu vlade od 2005. do 2013. godine.

Prošle godine mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo zbog navodne umiješanosti u organizovani kriminal i korupciju, što su optužbe koje je on odbacio.

#Advokat #DemokratskaStranka #EdiRama #Hapšenje #JamarberMaltezi #Korupcija #KućniPritvor #Opozicija #SalihBerisha #Zakonodavci #Region