Članak

OŠTRA RASPRAVA

DOM NARODA Čović optužio SDA da je s partnerima izabrala članove CIK-a, u vezu doveo i Debeveca i Mehmedagića

Ne dvojim kako će istražne institucije utvrditi da je praćen i analiziran proces i po ovom pitanju u Sudu BiH.

Foto: Patria

(Patria) - Na današnjoj sjednici Doma naroda PS BiH otvorila se rasprava o izboru članova Centralne izborne komisije BiH iako je tačka dnevnog reda "Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2022 godini". Nakon rasprave ovaj izvještaj nije dobio potrebnu većinu.

Delegat DF-a Dženan Đonlagić reagirao je na istup Snežane Novaković Bursać koja je govorila o nezakonitom izboru članova CIK-a.

"Ne postoji nijedna odluka bilo kojeg sudskog organa u BiH na osnovu koje se može tvrditi da je sastav CIK-a BiH nezakonit i da je ona imenovana u suprotnosti sa zakonom", kazao je.

Delegat SDA Šefik Džaferović istakao je da nije fer da se čuju samo oni koji napadaju CIK.

"Objektivno, a i po mom mišljenju činjenica je da CIK izabran zakonito, u skladu sa važećim zakonom. Taj izbor je potvrdio i sud i te činjenice odgovoran čovjek treba uvijek imati na umu. CIK je vrlo važno regulatorno tijelo u BiH i mislim da je dobro da CIK prati sve zakone koje sprovodi i da podnosi ovakve izvještaje. Ovaj sastav CIK nije ni pod čijim utjecajem već pod utjecajem zakona", kazao je Džaferović.

Delegat HDZ BiH Dragan Čović imao je duže izlaganje u kojem se obrušio na članove CIK-a, Predstavnički dom PS BiH, SDA, ali i na Sud BiH.

"Sadašnji CIK je izabran sukladno nalogu SDA i partnera u trenutku kada su imali dovoljnu većinu u PD PS BiH mimo zakona i mimo ustava prekinuvši proceduru natječaja kako bi napravili kaos u izbornom procesu. Ne dvojim kako će istražne institucije utvrditi da je praćen i analiziran proces i po ovom pitanju u Sudu BiH.

Mi smo trebali promijeniti način izbora CIK-a. I sada ima ljudi kojima je istekao mandat, ili su trebali ići u penziju po sili zakona. Neko sada od visokog predstavnika želi da nametne neke tobože izmjene o integritetu izbornog procesa. Moramo se pozabaviti činjenicom da se morao izmijeniti zakon u tom segmentu, a djelovalo je Vijeće za implementaciju mira i jednoglasno podržalo rad tog neovisnog povjerenstva.

Kakvom god izmjenom pokušali definirati integritet izbornog procesa ako tijelo koje bi trebalo provoditi i nadgledati imenovano u suprotnosti sa zakonom i Ustavom BiH. Volio bih da istražne institucije neće utvrditi kako su oni za kojem sam kazao kada su uhapšeni da je za plakanje, da su iz sjene upravljali tim procesom, po volji jednog pojedinca, jedne obitelji. Danas 10 mjeseci prije lokalnih izbora na isti način ulazimo u izbornu godinu, a dobro znamo ko tamo sjedi", kazao je Čović.

Na izlaganje Čovića reagirao je Džaferović odbacujući insinuacije koje su izrečene na račun SDA.

"Nadugo bih mogao da obrazlažem situaciju koja je bila kada je vršen izbor članova CIK-a, ali neću to raditi. Sud je o tome rekao svoju riječ. Sad sumnjati u sud i praviti neke konstrukcije to je njihov stav i ja to ne mogu utjecati", kazao je.

Đonlagić je ispravio navode Dragana Čovića.

"Kazao je da je PD prekinuo proceduru izbora članova CIK-a To nije tačno. Komisija koja je provodila izbor je pregazila zakonski rok kada je trebala dostaviti prijedlog uspješnih kandidata. Kada je taj rok probijen, onda je PD iskoristio svoje poslovničko pravo i izvršio taj izbor. Kada toliko insistirate na priči o principijelnosti, kako je onda moguće da aktuelno Vijeće ministara i prekrši Zakon o upravi i da po treći put agenticu imenuje za v.d. iako zakon kaže da može biti imenovana dva puta. Ta politika dvostrukih aršina i kritikovanja kada vam nešto ne odgovara, a onda prekršite Zakon o upravi je politika dvostrukih standarda", kazao je Đonlagić.

Delegat SNSDS-a Sredoje Nović kazao je da ga raduje najava kolege Čovića da će u ovom domu otvoriti raspravu o zloupotrebama zakona i funkcija.

"Dvojac je uhapšen zbog zloupotrebe primjene operativno-tehničkih sredstava nad ljudima u pravosuđu. To je nezakonito prisluškivanje. Sva rukovodstva padaju zbog toga. Ako išta znam znam šta znači nezakonito primjenjivati operativno-tehnička sredstva nad sudijama i osobljem unutar pravosudnih isntitucija. Raduje me ako ćemo i ovdje otvoriti raspravu i oko toga", kazao je Nović govoreći o hapšenju predsjednik Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

#CIK #Domnaroda #DraganČović #BiH