Članak

ZANIMLJIVOSTI

Znate li zašto neki italijanski hoteli nemaju 17. sprat?

Kad se priča o Italiji, prvo što nam pada na pamet su tjestenina, pizza, moda, automobili te očaravajuća mjesta. Ipak, Italijani kažu da je njihova domovina mnogo više od svega toga.

(Patria) - Kad se priča o Italiji, prvo što nam pada na pamet su tjestenina, pizza, moda, automobili te očaravajuća mjesta. Ipak, Italijani kažu da je njihova domovina mnogo više od svega toga.

Ekipa portala Bright Side potrudila se pronaći i neke manje poznate stvari o Italiji, prenosi Punkufer.

Bacanje namještaja

U novogodišnjoj noći ljudi u nekim zemljama pokušavaju obaviti svoje posljednje zadatke, poput naprimjer, kupovine darova koji su im ostali na popisu.

Ali Italijani na ovaj dan imaju vrlo neobičnu tradiciju - kroz prozore bacaju lonce, tave, pa čak i namještaj.

Ovaj čin simbolizuje oslobađanje od starog kako bi se otvorila vrata za novi početak.

Tako da, ako ste planirali ove godine na doček u neki od italijanskih gradova, budite pažljivi prilikom kretanja, da vam na glavu ne bi doletjela tava za palačinke, ili u najgorem slučaju - ormar.

Ukleti otok Gaiola

Jedan od manjih otoka u blizini Napulja, otok Gaiola, bez sumnje je lijep, ali jeziv.

Mještani ga nazivaju ukletim otokom zbog brojnih smrti njegovih vlasnika.

Njegov prvi stanovnik koji je živio samotnjačkim životom samo je jednog dana nestao bez ikakvih znakova.

Sljedeći vlasnik umro je od srčanog udara, a onaj nakon njega život je okončao samoubistvom.

I da, ovo su samo neki slučajevi. Nakon svih ovih događaja, otok je trenutno nenaseljen i pust.

Ko zna, možda u neko skoro vrijeme, imajuću u vidu italijansku praksu naseljavanja posljednjih godina, vlasti i plate nekom da naseli otok.

Guljenje voća

Ljudi u Italiji obično ne jedu voće, poput jabuka, kruški i breskvi, s neoguljenom korom. Umjesto toga, prvo ga ogule, što većina stranaca smatra neobičnim.

Objašnjenje za to je da Italijani žele jesti zdravu hranu i misle da pesticidi koji su naneseni na nju nisu pravilno uklonjeni, čak ni nakon pranja.

Tako da, nemojte se čuditi ukoliko Italijan uz jabuku koju mu ponudite očekuje i - nožić.

Nema jaja za doručak

Italijani ujutro obično pojedu nešto slatko, poput žitarica ili keksa, voća i espressa.

"Želite jaja za doručak? Zaputite se u London", reći će vam.

Naravno, u hotelima visoke kategorije neće vam nedostajati ni "ptičijeg mlijeka", pa tako ni jaja, ali generalno - Italijani ne doručkuju jaja.

Nesretni broj 17

Dok se u većini zemalja broj 13 smatra nesretnim, za Italijane je to 17.

Razlog za to je što se preslagivanjem rimskog broja XVII, može stvoriti riječ "VIXI", koja se s latinskog prevodi kao "moj život je gotov".

Zbog toga ni neki italijanski hoteli nemaju sedamnaesti sprat, tako da, ako se zapitate čemu rupa između 16 i 18 - sada znate odgovor.

#Italija #zanimljivosti #magazin1