Članak

SLOVENIJA

Borut Pahor osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana

(Patria) - Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nedavno je osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana. On je danas na konferenciji za novinare povodom izlaska svoje knjige u Ljubljani rekao da je institut nastao kao odgovor na potrebe koje je kao premijer i predsjednik doživljavao kroz svoja politička iskustva sa regionom, u kojima je pravio mnogo veza.

"Radi se o tome da Slovenci, uključujući i mene kroz neposredan rad kao premijer i predsjednik Republike, od regulisanja odnosa sa Hrvatskom, smirivanja i regulisanja odnosa sa Srbijom, posebno kroz inicijativu Brda Brioni svih 13 godina, imaju neke uvid u nerazumijevanje međunarodne zajednice, šta i šta se dešava na Zapadnom Balkanu, rekao je on.

On je, na predstavljanju svoje knjige Pobjeda je početak, istakao da ima prijatelje svuda u regionu i otvorena vrata između svih naroda i država, prenosi STA (slovenska tiskovna agencija).

Ključnu ulogu u instituciji imat će Alja Brglez, koja s Pahorom blisko sarađuje dugi niz godina. U prošlosti je bila šefica njegovog kabineta tokom njegovog predsjedničkog mandata. U posljednjem periodu, međutim, bila je aktivna u Platformi za saradnju koju vodi poslanik Janševeg SDS-a Anže Logar.

#Region #BorutPahor #Slovenija