Članak

ZAMJENIK ŠEFA DIPLOMATIJE

Iran odbacio američke optužbe za umiješanost u napade Huta na brodove u Crvenom moru

Iranske vlasti jučer su odbacile optužbe SAD-a za umiješanost u nedavne napade jemenskih pobunjenika Huti na brodove u Crvenom moru.

(Patria) - Iranske vlasti jučer su odbacile optužbe SAD-a za umiješanost u nedavne napade jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru.

- Otpor (naoružane grupe koje se bore protiv Izraela) ima svoje snage i djeluje u skladu sa sopstvenim odlukama i mogućnostima - izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri za lokalnu agenciju Mehr, prenosi AFP.

Bagheri je na ovaj način reagovao na tvrdnje Zapada da Teheran "obavještava jemenske pobunjenike o lokaciji američkih brodova".

Šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian izjavio je ranije da su SAD već zatražile od Irana da ne savjetuje jemenske pobunjenike da djeluju protiv američkih i izraelskih interesa u regionu.

- Jasno smo stavili do znanja Amerikancima da su ove grupe djelovale u skladu sa svojim interesima - rekao je iranski ministar, te dodao da Iran nije naredio napade, niti će narediti da se oni zaustave.

Pobunjenici Huti, koji od ranije imaju podršku Irana, tvrde da djeluju kao "podrška Palestincima u ratu protiv Izraela".

Huti su posljednjih sedmica napadali brodove koji su navodno povezani sa Izraelom i transportuju robu namijenjenu toj državi.

Bijela kuća je u petak optužila Iran da je "veoma umiješan u planiranje" nedavnih napada pobunjenika Huti tako što im pruža "sofisticiranu vojnu opremu i obaveštajnu pomoć".

#CrvenoMore #Iran #Optužbe #SAD #Svijet