Članak

GODINAMA NA ČEKANJU

Komitet ministara Vijeća Evrope pozvalo BiH na izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava

Presude ECHR godinama čekaju na implementaciju

(Patria) - Komitet ministara Vijeća Evrope, koji nadzire izvršenje pravomoćnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da do 15. aprila 2024. dostave informacije u pisanom obliku o mjerama poduzetim za provedbu skupine presuda.

Komitet je podsjetio da se ovi slučajevi tiču diskriminacije protiv osoba koje ne pripadaju konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini ili onih koje ne ispunjavaju uslove etničke opredjeljenosti i mjesta prebivališta u pogledu prava da se kandidiraju na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

U saopćenju se naglašava ključna važnost obaveze Bosne i Hercegovine, preuzete prema članu 46. Konvencije, da odmah implementira presude Suda kako bi osigurala najveću moguću naknadu za utvrđene povrede.

Ovom prilikom izrazili su zabrinutost da su, kao izravna posljedica nepostojanja mjera koje je poduzela BiH kao tužena strana, do danas četiri puta održani opći izbori pod istim regulatornim okvirom za koji je Evropski sud utvrdio da je diskriminirajući, uprkos ponovljenim pozivima Komitet ministara tokom proteklih 14 godina.

Izrazili su žaljenje zbog nedostatka pisanih informacija od strane vlasti o mjerama koje su predviđene ili poduzete za provedbu ovih presuda, podsjećajući na koalicijski sporazum od 29. novembra 2022. koji su potpisali čelnici nekoliko političkih stranaka, a kojim su se, između ostalog, dogovorili da će najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima donijeti ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona kako bi se izvršile ove presude, konstatujući u tom smislu da je proces formiranja vlasti sada završen na svim nivoima, s izuzetkom jednog kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Komitet insistira na iznimnoj važnosti trenutnog ponovnog pokretanja rada na izbornoj reformi, uz provođenje svih potrebnih konsultacija u cilju otklanjanja diskriminacije na temelju etničke pripadnosti u izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Ponavljajući još jednom spremnost Vijeća Evrope da svim raspoloživim sredstvima pomogne vlastima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju njihovih obaveza prema članu 46. Konvencije i pozivajući vlasti da iskoriste svu ekspertizu dostupnu unutar Vijeća Evrope, posebno Venecijanska komisija, da brzo postigne konsenzus o potrebnoj reformi izbornog sistema.

Ovom prilikom Komitet poziva vlasti i političke čelnike Bosne i Hercegovine da ulože sve svoje napore kako bi postigli konsenzus o potrebnim izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, te donijeli odluku pozvati resornog ministra Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na razmjenu mišljenja na sjednici Komiteta koja se održava u junu 2024.

#BosneIHercegovine #Diskriminacija #EvropskiSudZaLjudskaPrava #ImplementacijaPresuda #Izbori #IzbornaReforma #KomitetMinistara #PravomoćnePresude #VenecijanskaKomisija #VijećaEvrope #BiH