Članak

SASTANCI

Američki, južnokorejski i japanski savjetnici za sigurnost razgovaraće o Sjevernoj Koreji

(Patria) - Savjetnici za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana sastaće se u petak i subotu u Seulu kako bi razgovarali o Sjevernoj Koreji i drugim globalnim pitanjima kako bi pojačali trilateralnu saradnju, saopštio je predsjednički ured Južne Koreje, javlja Reuters.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Seula, Cho Tae-yong, održaće bilateralne razgovore sa
predstavnikom Bijele kuće Jakeom Sullivanom i Japancem Takeom Akibom u petak, nakon čega će uslijediti trilateralni sastanak u subotu, navodi se u saopštenju.

Sastanci su uslijedili nakon što su tri zemlje osudile prošlomjesečno lansiranje prvog izviđačkog satelita Sjeverne Koreje zbog kršenja više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Pjongjang je odbacio kritike i rekao da će taj potez poboljšati njegove sposobnosti za praćenje vojnih aktivnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Svađa je narušila međukorejski vojni sporazum dizajniran da obuzda rizik od nenamjernih sukoba između dvije korejske države, koje su tehnički i dalje u ratu.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u srijedu da će
savjetnici razgovarati o regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, „posebno u sigurnosnom okruženju“, dok nastoje da nadograđuju dogovor svojih lidera u Camp Davidu kako bi produbili saradnju.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol postavio je za prioritet popravljanje veza s Japanom od preuzimanja dužnosti u maju 2022. godine i obnavljanje trilateralne sigurnosne saradnje sa Sjedinjenim Državama, dok Sjeverna Koreja pojačava svoje programe naoružanja i otvoreno prijeti Seulu.

Sjedinjene Države i Južna Koreja će također održati odvojeni sastanak u subotu kako bi
razgovarali o proširenju saradnje u naprednim tehnologijama kao što su čipovi, baterije, čista energija i vještačka inteligencija, saopštio je Yoonov ured.

#JužnaKoreja #SAD #Sigurnost #SjevernaKoreja #Svijet