Članak

SAD

Hunter Biden optužen za utaju poreza

(Patria) - Hunter Biden optužen je kasno u četvrtak po više tačaka optužnice za utaju poreza, drugi put ove godine da je problematični sin predsjednika Joea Bidena optužen od strane specijalnog tužioca koji istražuje njegove lične i poslovne veze, javio je AFP.

Hunter se je „uključio u četverogodišnju šemu da ne plati najmanje 1,4 miliona dolara
samoprocijenjenih federalnih poreza koje duguje za poreske godine od 2016. do 2019.“, rekao je specijalni tužilac David Weiss u optužnici podnesenoj okružnom sudu u Kaliforniji.

Optužen je po devet tačaka za nepodnošenje i utaju poreza te podnošenje lažnih poreskih prijava. Nove optužbe predstavljaju novu sramotu za Joea Bidena dok vodi bitku za reizbor. Prethodne optužbe optužuju mlađeg Bidena da je lagao o upotrebi droge na saveznoj prijavi kada je kupio pištolj. Nove optužbe znače da bi Hunteru Bidenu teoretski moglo biti suđeno dva puta sljedeće godine, dok se Joe gotovo sigurno suočava s Donaldom Trumpom u utrci za predsjednika.

Joe Biden je rekao da stoji uz sina uprkos njegovom dosadašnjem problematičnom ponašanju. U novoj optužnici se navodi da je Hunter zaradio više od 7 miliona dolara od 2016. do 2020. godine i koristio ovaj novac za slobodan način života.

„Optuženi je potrošio milione dolara na ekstravagantan način života u isto vrijeme kada je odlučio da ne plaća porez“, navodi se u optužnici i dodaje da je „između 2016. i 15. oktobra 2020. okrivljeni je ovaj novac potrošio na drogu, eskort i djevojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, egzotične automobile, odjeću i druge stvari lične prirode, ukratko, sve osim svojih poreza.“

Hunter Biden se ove godine izjasnio da nije kriv za tri kaznena djela koja su proizašla iz
kupovine revolvera 2018. godine kada je, prema vlastitom priznanju, bio ovisnik od droge. On se tereti za nedozvoljeno posjedovanje pištolja i dvije tačke za davanje lažnih izjava jer je na obrascima potrebnim za kupovinu oružja tvrdio da u to vrijeme nije koristio drogu. Republikanci su pokrenuli istragu o opozivu u Kongresu za, kako tvrde, zločinačku zavjeru porodice Biden, ali nisu pružili dokaze da je predsjednik učinio nešto loše, podsjeća AFP.

U julu je sporazum o priznanju krivice između Huntera Bidena i tužioca Weissa, koji bi izbrisao optužbe za oružje, dok je Biden priznao dvije optužbe za porez i izbjegao zatvor, propao. Hunter Biden je advokat školovan na Yaleu i lobista koji je postao umjetnik, ali njegov život je bio narušen alkoholizmom i ovisnošću o kreku.

#HunterBiden #JoeBiden #SAD #Svijet