Članak

MINISTRI BOŠNJACI NISU GLASALI

Dodik o sporazumu sa FRONTEX-om: Rs će biti vidljiva u svakom procesu gdje se odlučuje

(Patria) - Nakon što ministri iz reda Bošnjaka nisu podržali prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića o sastavu pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), reagirao je i predsjednik Rs-a Milorad Dodik, čelnik SNSD-a i koalicioni partner HDZ BiH i stranaka trojke.

"Republika srpska je vidljiva i bit će vidljiva u svakom procesu i svuda gdje se odlučuje, pa tako i kada je Fronteks u pitanju. To garantuje Ustav BiH i to niko neće moći da promijeni. Ako neko u Federaciji misli da će moći i dalje da podvaljuje, kao što je to ranije radila SDA, u zabludi su, ma koliko ih stranci isturali da to rade", istakao je Dodik u objavi na društvenoj mreži Iks.

U pregovarački tim Nešić je predložio 11 osoba od čega četvoro Hrvata, četvoro Srba i troje Bošnjaka.

Osim sastava Delegacije, sporne su i određene odredbe koje ojačavaju entitetske policije, na čemu su posebno inzistirali iz MUP-a Republike srpske. Stav MUP-a Rs je, naime, da saglasnost na otvaranje FRONTEX-ovih područnih ureda u BiH saglasnost daje “država i entiteti”.

#BiH #MiloradDodik #FRONTEX #sporazum #entiteti