Članak

SANTOS

Jedan od najpoznatijih brazilskih klubova prvi put u 111-godišnjoj historiji ispao u drugu ligu

Brazilski fudbalski klub Santos ispao je jučer po prvi put u svojoj 111-godišnjoj historiji u drugu ligu nakon poraza od Fortaleze (1:2) kod kuće u posljednjem kolu brazilske Serie A.

(Patria) - Brazilski fudbalski klub Santos ispao je jučer po prvi put u svojoj 111-godišnjoj historiji u drugu ligu nakon poraza od Fortaleze (1:2) kod kuće u posljednjem kolu brazilske Serie A.

U 39. minuti Fortaleza je povela 1:0 preko Marinha, izjednačio je Messias u 58., da bi konačan udarac Santosu zadao Lucero u 96. minuti.

Također, Bahia je na svom terenu deklasirala Atletico Mineiro (4:1), a to je ujedno značilo i ispadanje Santosa, piše Sportklub.

Santos, trostruki prvak Copa Libertadoresa, jedan je od tri kluba, zajedno sa Sao Paulom i Flamengom, koji nikada nisu ispali iz brazilske prve lige.

Međutim, zbog lošeg niza od pet utakmica bez pobjede pali su na 17. mjesto na ljestvici sa 43 boda.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Pele pomogao je Santosu da postane jedan od najpoznatijih klubova u svjetskom fudbalu, ekipi koja je uživala u zlatnoj eri u 50-im i 60-im - kada su osvojili šest naslova brazilskog prvaka.

Također su osvojili Copa Libertadores, južnoamerički ekvivalent Lige prvaka, 1962. i 1963., iste godine kada su osvojili i Interkontinentalni kup, trofej za koji su se takmičile najbolje ekipe iz Evrope i Južne Amerike.

Osim Pelea, iz Santosa je poteklo mnoštvo vanrednih igrača kao što su bivši napadač AC Milana Robinho, najbolji strijelac Brazila Neymar i napadač Real Madrida Rodrygo.

#Brazil #fudbal #pele #sport