Članak

OBAVIJESTILI PEKING

Italija se povlači iz vodećeg kineskog projekta 'Pojas i put'

(Patria) - Italija će se povući iz vodeće kineske inicijative „Pojas i put“ (BRI), potvrdila je vlada u Rimu. Administracija premijerke Giorgije Meloni obavijestila je Peking da će prestati da učestvuje u BRI prije roka na kraju godine, javio je BBC.

Italija je bila jedina velika zapadna država koja je potpisala BRI, jedan od najambicioznijih kineskih trgovinskih i infrastrukturnih projekata, 2019. godine. Taj potez su u to vrijeme žestoko kritikovale Sjedinjene Američke Države i drugi.

BRI, koji je pokrenuo kineski predsjednik Xi Jinping 2013. godine, ima cilj ulaganje oko
milijarde dolara širom Azije i Evrope. Projekti koji uključuju nove i unaprijeđene željeznice i luke imaju za cilj povezivanje Kine s Evropom i drugim dijelovima Azije.

Ali BRI je od početka kritikovan od strane SAD-a kao primjer „diplomatije zamke duga“.
Washington kaže da planovi Kine uključuju neodrživo velike projekte koje zemlje ne mogu finansirati, dajući Pekingu utjecaj za njegove vlastite ciljeve.

Italija je bila najveća od 18 članica EU, posebno na istoku i jugu kontinenta, koja je potpisala BRI. Članstvo te zemlje u BRI trebalo je automatski obnoviti u martu sljedeće godine, osim ako Italija ne obavijesti Kinu da se povlači do kraja ove godine.

Meloni je ranije nazvala odluku bivše vlade da se pridruži „ozbiljnom greškom“ i naznačila da želi da se povuče. Ali njena vlada je naglasila da nastoji da održi dobre odnose sa Kinom uprkos tom potezu.

Ostvario se samo dijelić ulaganja u Italiju od do 20 milijardi eura koje je obećao Xi 2019.
godine. Italijanski izvoz u Kinu je prošle godine bio vrijedan 16,4 milijarde eura, u poređenju sa 13 milijardi eura u 2019. Nasuprot tome, kineski izvoz u Italiju porastao je na 57,5 milijardi eura sa 31,7 milijardi eura u istom periodu.

Kina mnogo više trguje sa drugim članicama EU, Francuskom i Njemačkom, uprkos tome što dvije najveće ekonomije eurozone nisu članice BRI-ja.

#Italija #Kina #Pojasiput #Svijet