Članak

SAD

Biden 'nije siguran' da li bi tražio ponovni izbor ako se Trump ne kandiduje

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi možda preskočio kandidaturu za reizbor da se nije suočio s Donaldom Trumpom, dodajući da republikanac predstavlja jedinstvenu prijetnju zemlji.

„Da se Trump nije kandidovao, nisam siguran da bih se kandidovao“, rekao je Biden na skupu prikupljanja sredstava za svoju kampanju 2024. godine. „Ne možemo mu dozvoliti da pobijedi.“

Bidenove primjedbe dolaze u trenutku kada su čak i nepokolebljivi demokratski birači izrazili zabrinutost zbog godina predsjednika. Prošlog mjeseca napunio je 81 godinu, podsjeća Reuters.

Tokom svoje predsjedničke kampanje 2020. godine, Biden je često spominjao da je njegova odluka da se kandiduje dijelom posljedica toga kako je tadašnji predsjednik Trump rješavao pitanja, uključujući skup bijelih nacionalista 2017. godine u Charlottesvilleu u Virginiji. Sada, Bidenova kampanja ponovo pozicionira Trumpa kao opasnost za samu demokratiju. Nedavne ankete su pokazale da republikanski favorit vodi Bidena u hipotetičkim okršajima u ključnim swing državama i na nacionalnom nivou.

„Mislim da niko ne sumnja da je naša demokratija ponovo ugrožena“, rekao je Biden ranije.

#DonaldTrump #JosephBiden #SAD #Svijet