Članak

NEOPHODNA ZAŠTITA CIVILA

Američki ministar odbrane Austin kaže da Izrael mora zaštititi civile da bi pobijedio u Gazi

Austin: Izrael može izgubiti rat ako ne bude štitio civile

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin pozvao je Izrael da zaštiti civile dok se bori protiv Hamasa u Gazi, rekavši da je zaštita civila neophodna za pobjedu u urbanoj borbi protiv palestinske militantne grupe, javio je AFP.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su dan ranije nakon što je propalo jednosedmično primirje, pri čemu su obje strane okrivile drugu za krah sporazuma i nastavak nasilja.

Austin je za Reagan National Defense Forum u Kaliforniji rekao da je „naučio nešto o urbanom ratovanju“ dok se borio u Iraku i vodio kampanju protiv grupe Islamska država (ISIS).

"Poput Hamasa, ISIS je bio duboko usađen u urbana područja. I međunarodna koalicija protiv ISIS-a naporno je radila na zaštiti civila i stvaranju humanitarnih koridora, čak i tokom najtežih bitaka“.

„Lekcija nije da u urbanom ratu možete pobijediti štiteći civile. Pouka je da u urbanom ratu možete pobijediti samo štiteći civile“, rekao je.

„U ovakvoj borbi težište je civilno stanovništvo. A ako ih otjerate u naručje neprijatelju, taktičku pobjedu zamjenjujete strateškim porazom“, dodao je.

#CivilnoStanovništvo #Hamasa #IslamskaDržava #Izrael #LloydAustin #PalestinskaMilitantnaGrupa #ReaganNationalDefenseForum #UrbanaBorba #UrbanRat #ZaštitaCivila #Svijet