Članak

KINESKO NASELJE

Tianducheng je kopija Pariza izgrađena hiljadama kilometara od originala

Pogledate li panoramu Tianduchenga, ne možete a da ne opazite građevinu koja neodoljivo podsjeća na Eiffleov toranj.

(Patria) - Pogledate li panoramu Tianduchenga, ne možete a da ne opazite građevinu koja neodoljivo podsjeća na Eiffleov toranj.

Za razliku od pariškog tornja koji se izdiže na 330 metara, kineska verzija napravljena je tako da zauzima trećinu originala, a visoka je tek 108 metara.

To je 52 metara niže nego najviša kopija Eiffelovog tornja na svijetu, koja se nalazi ispred hotela "Paris Las Vegas" u Las Vegasu.

Ovo nije jedina sličnost koju Tianducheng dijeli s glavnim gradom Francuske. To kinesko naselje u okrugu Linping u provinciji Zhejiang na istoku Kine počelo se graditi 2007. s namjerom da dočara stil Pariza.

Oko tridesetak kvadratnih kilometara prostora izgrađeno je na način da oponaša parišku arhitekturu i krajolik, piše Punkufer.hr.

U Tianduchengu ćete naći Slavoluk pobjede, Champs Elysees, fontanu iz Luksemubrškog parka i brojne građevine napravljene u francuskom neoklasičnom stilu.

Francuski šik je trebao privući Kineze te ih inspirisati da kupe nekretnine i započnu život u Tianduchengu. No, to se isprva nije dogodilo.

U početku su tek rijetki bili spremni na taj potez. Do 2013. godine u naselju je živjelo tek oko 2.000 ljudi, zbog čega su ga mnogi prozvali gradom duhova.

No, ove brojke su znatno premašene u posljednjih deset godina, u što se uvjerila i ekipa YouTube kanala Yes, Theory.

Otputovali su Kinu pod premisom da istraže grad duhova u Kini koji izgleda kao Pariz, no iznenadili su se kada su u njega stigli.

Iako su ulice Tianduchenga u jutarnjim satima bile apokaliptično prazne, do večeri su vrvjele dobro raspoloženim Kinezima.

#ajfelovtoranj #Francuska #magazin1 #Pariz #putovanja #Turizam #zanimljivosti