Članak

BLISKI ISTOK

Hamas oslobađa 13 izraelskih talaca i 4 strana državljana u drugoj razmjeni

(Patria) - Hamas je u subotu navečer saopštio da je njegovo naoružano krilo Međunarodnom Crvenom krstu predalo 13 izraelskih talaca i četiri strana državljana, javile su agencije.

Taoci su predati Crvenom krstu, rekao je u subotu portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova. On je dodao da je 17 talaca na putu za Rafah.

Hamas je ranije potvrdio da će drugo oslobađanje izraelskih talaca zarobljenih u napadima 7. oktobra, prema sporazumu o primirju, uslijediti nakon odgode.

Hamas je „pozitivno odgovorio“ egipatskim i katarskim posrednicima kako bi osigurao
nastavak sporazuma o primirju, navodi se u saopštenju, nakon što su prenijeli obećanje Izraela da će „podržati sve uslove sporazuma“.

„Nakon odlaganja, prepreke za oslobađanje zatvorenika prevaziđene su kroz katarsko-
egipatske kontakte sa obje strane, a večeras će biti oslobođeno 39 palestinskih civila, dok će 13 izraelskih talaca napustiti Gazu pored 7 stranaca“, rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Majed Al Ansari.

Naoružano krilo Hamasa ranije je saopštilo da odgađa primopredaju druge grupe talaca koji bi trebali biti pušteni u skladu sa sporazumom o primirju dok se Izrael „ne bude pridržavao uslova sporazuma“.

Ulaz humanitarne pomoći na sjever Pojasa Gaze i kriteriji odabira za oslobađanje zarobljenika bili su u pitanju, navodi se u saopštenju brigade Ezzedine al-Qassam.

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanu, rekao je za televizijski kanal Al Mayadeen da je do suspenzije došlo zbog kršenja primirja koje je počinio Izrael "povezanog s pomoći (ulaskom u Gazu), pored pucnjave i sve većeg broja poginulih ... Neki od (ovih prekršaja) su se dogodili jučer, a ponovili su se i danas”, rekao je Hamdan.

#Gaza #Hamas #Izrael #razmjena #taoci #Svijet