Članak

INCIDENTI

Kineska vojska održava vježbe u blizini granice sa Mjanmarom

(Patria) - Kineska vojska počela je od subote „aktivnosti borbene obuke“ na svojoj strani granice s Mjanmarom, objavila je na društvenim mrežama, dan nakon što je zapaljen konvoj kamiona koji su prevozili robu u susjednu državu jugoistočne Azije, javio je Reuters.

Incident, koji su državni mediji u Mjanmaru nazvali pobunjeničkim napadom, dogodio se usred zabrinutosti zbog nesigurnosti u Kini, čiji se izaslanik sastao s najvišim zvaničnicima u glavnom gradu Mjanmara radi razgovora o stabilnosti granica nakon nedavnih znakova rijetkog zatezanja u njihovim vezama.

Obuka ima za cilj da „testira sposobnost trupa brze manevrisanja, zatvaranja granica i
vatrenog udara“, saopštila je Južna komanda, jedna od pet u kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci, u aplikaciji za razmjenu poruka WeChat.

U odvojenom saopštenju koje je objavila pokrajinska vlada kineske pokrajine Yunnan, koja se nalazi u susjedstvu Mjanmara, navodi se da će vježbe trajati do 28. novembra u područjima u blizini sela Manghai, Manling i Qingshuihe.

Mjanmar je obavješten o vježbama, rekao je glasnogovornik vojne hunte Zaw Min Tun,
dodajući da je njihov cilj „održavanje stabilnosti i mira“ u blizini granice, te da nisu narušili kinesku politiku nemiješanja u unutrašnje stvari Mjanmara.

„Vojna veza između Kine i Mjanmara je čvrsta, a saradnja između obje vojske je prijateljska i razvija se“, rekao je u objavi na društvenim medijima.

Do napada na kovoj u gradu Muse u petak došlo je pošto je vojska Mjanmara izgubila
kontrolu nad nekoliko gradova i vojnih ispostava na sjeveroistoku i drugdje dok se bori protiv najveće koordinisane ofanzive s kojom se suočila od preuzimanja vlasti u puču 2021. godine. Porast sukoba raselilo je više od dva miliona ljudi u Mjanmaru, kažu Ujedinjene nacije.

#Kina #Mijanmar #vojnaVježba #Svijet