Članak

OBRAĆANJE NA PRIJEMU

Bećirović: U Ujedinjenim nacijama je samo jedno ime, to je država Bosna i Hercegovina

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović organizovali su večeras u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu svečani prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Foto: Patria

(Patria) - Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović organizovali su večeras u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu svečani prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Obraćajući se prisutnima, Bećirović je kazao da je BiH jedna od najstarijih evropskih država, čiji korijeni su izuzetno jaki i duboki.

Prema njegovim riječima, njih ne mogu iščupati mali i prolazni politikanti jer to nisu mogle ni puno veće i jače sile od njih.

Bećirović je istakao kako je neophodno posebno voditi računa o ravnopravnosti svih jezika, a u tom kontekstu zaštititi bosanski jezik od negiranja.

Naglašava da je za budućnost Bosne i Hercegovine izuzetno važno očuvati i poštivanje svih jezika.

- Moramo ulagati puno više u obrazovanje, nauku, kulturu i umjetnost. Tu leži neiscrpna snaga BiH - dodaje Bećirović.

Napominje i da milioni Bosanaca i Hercegovaca, širom svijeta, trebaju biti ponosni na BiH, njenu državnost, postojanost, historiju i heroje.

Također je potcrtao da Bosna i Hercegovina i njeni branioci nikada nisu osuđeni da su nekoga napali ili da su počinili genocid, te je zato nedopustivo da BiH napadnu oni koji veličaju presuđene ratne zločince za počinjeni genocid.

- Mi smo legalisti i nikome ne prijetimo. Zato možemo slobodno reći da je apsolutno nedopustivo da čelnici bh. entiteta Rs prijete nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH - govori Bećirović.

Foto: Patria

Ukazao je i na činjenicu da BiH postoji više od 1.000 godina i da je te države bilo i bez entiteta, te je poručio da entiteta nikada nije bilo i nikada neće biti izvan države BiH.

- Mi najbolje razumijemo ugrožene i obespravljene, jer smo prošli golgotu 90-ih. Zato još jednom najoštrije osuđujem ubijanje nedužnih civila na Bliskom istoku i Ukrajini - dodao je Bećirović.

Naglasio je kako ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi, te da se civilizovani ljudi iskreno saosjećaju s porodicama žrtava, bez ozbzira na njuhovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost.

- Svi smo na ovoj planeti samo malo i prolazno zrno u beskrajnom svemiru i trebali bismo zajedno braniti civilizacijske vrijednosti - naveo je Bećirović.

Pozvao je sve da čuvaju svoju državu BiH kada je ugrožena, kao i na izgradnju pozitivnijeg društvenog ambijenta.

- Razvijajmo i gradimo odnose sa svim prijateljskim zemljama na svim meridijanima i paralelama. Nikada ne ugrožavajmo euroatlantski put naše zemlje.

Kretanje prema NATO-u i EU je naše strateško opredjeljenje. To opredjeljenje nema ozbiljnu alternativu.

Kada bih morao biti posljednji čovjek u našoj zemlji koji to govori, opet bih to činio. To je od sudbinske važnosti za opstanak države BiH - mišljenja je Bećirović.

Poručio je i da je BiH čuvana stoljećima i da će tako biti i u vremenima koja dolaze, te da je naše ono što je priznao cijeli svijet i što je 22. maja 1992. godine trajno zapečaćeno u UN-u.

Tog je dana, prisjeća se Bećirović, 175 država svijeta primilo našu državu u svoju porodicu i potvrdilo internacionalno priznanje, i to pod nazivom Republika BiH.

- Da budem precizan, to što je naše, pripada svim građanima i narodima BiH, svima zajedno i nikome pojedinačno - kazao je Bećirović.

Posebno je naglasio da planetarni certifikat državnosti, nezavisnosti i suvereniteta nije izdat ni entitetima, ni kantonima, ni gradovima, ni općinama.

- U Ujedinjenim nacijama je samo jedan certifikat, samo jedna adresa i samo jedno ime, to je država BiH.

Zajedno čuvajmo istinu o prošlosti, ne posustajmo u sadašnjosti i vjerujmo u budućnost BiH, i borimo se za nju.

Budimo ponosni na prve 1074 godine otkako se zemlja Bosna spominje u historijskim izvorima. Čuvajmo ljude i zemlju, čuvajmo posebno djecu i mlade.

Jednako čuvajmo i bošnjačku i srpsku i hrvatsku i drugu djecu. To su naša djeca i ona zaslužuju mirnu i sigurnu budućnost - zaključio je svoje obraćanje Bećirović.

#DanDržavnosti #DenisBećirović #politika #Predsjedništvo #Prijem #sarajevo #ŽeljkoKomšić #BiH