Članak

DESTABILIZIRAJUĆI EFEKAT

Najviši zvaničnici SAD-a, Japana i Južne Koreje razgovarali o lansiranju sjevernokorejskog satelita

Američki državni sekretar Antony Blinken, ministar vanjskih poslova Južne Koreje Park Jin i ministar vanjskih poslova Japana Kamikawa Yoko „snažno su osudili lansiranje zbog njegovog destabilizirajućeg efekta na regiju.

(Patria) - Najviši diplomati Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana održali su razgovore u petak kako bi diskutovali o nedavnom lansiranju špijunskog satelita Sjeverne Koreje, što su oštro osudili, saopštio je u petak američki State Department, javio je Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken, ministar vanjskih poslova Južne Koreje Park Jin i ministar vanjskih poslova Japana Kamikawa Yoko „snažno su osudili lansiranje zbog njegovog destabilizirajućeg efekta na regiju“, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da je postavila svoj prvi špijunski satelit u orbitu, što je izazvalo međunarodnu osudu zbog kršenja rezolucija UN-a koje Pjongjangu zabranjuju korištenje tehnologije primjenjive na programe balističkih projektila.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je da je lansiranje predstavljalo korištenje prava na samoodbranu.

Ovosedmično lansiranje satelita bio je treći pokušaj Sjeverne Koreje ove godine nakon dva neuspjeha i uslijedio je nakon retkog Kimovog putovanja u Rusiju u septembru, tokom kojeg je predsjednik Vladimir Putin obećao pomoći Pjongjangu u lansiranju satelita.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da je najnovije lansiranje najvjerovatnije uključivalo rusku tehničku pomoć u okviru rastućeg partnerstva u kojem je Pjongjang isporučio Rusiji milione artiljerijskih granata. Rusija i Sjeverna Koreja su negirale sporazume o oružju, ali su obećale dublju saradnju.

U svom pozivu u petak, najviši diplomati Tokija, Washingtona i Seula rekli su da se međunarodna zajednica mora „udružiti kako bi spriječila aktivnosti nabavke (Sjeverne Koreje) i zaustavila tok prihoda koji podržava nezakonito oružje za masovno uništenje i balističko raketni programi“, navodi State Department.

#islamskiSvijet #JAPANNWPTAC #JužnaKoreja #SjedinjeneDržave #SjevernaKoreja