Članak

MADRID UZVRATIO

Izrael pozvao ambasadore Španije i Belgije na razgovor zbog Gaze

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ambasadore Španije i Belgije na „oštar ukor“ zbog komentara lidera dviju zemalja o izraelskoj ofanzivi u Gazi, javio je AFP.

(Patria) - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ambasadore Španije i Belgije na „oštar ukor“ zbog komentara lidera dviju zemalja o izraelskoj ofanzivi u Gazi, javio je AFP.

Špansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je uzvratilo pozivom izraelskoj ambasadorici da objasni „lažne i neprihvatljive“ optužbe njene vlade protiv španskog premijera.

Posjećujući u petak granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da izraelska „operacija mora poštovati međunarodno humanitarno pravo“ i osudio uništenje u Pojasu Gaze kao „neprihvatljivo“.

Španski premijer Pedro Sanchez ponovio je njegove stavove, rekavši da su „neselektivna ubistva nedužnih civila“ na palestinskoj teritoriji „potpuno neprihvatljiva“.

Oba lidera pozvala su na trajni prekid vatre na ratom zahvaćenoj teritoriji.

Ministar vanjskih poslova Izraela Eli Cohen „dao je nalog da se pozovu ambasadori ovih zemalja radi oštrog ukora“, navodi se u saopštenju njegovog ureda, optužujući dvojicu lidera da podržavaju „terorizam“.

U odvojenoj izjavi, premijer Benjamin Netanyahu je rekao da „snažno“ osuđuje komentare evropskih lidera. U saopštenju koje je objavio njegov ured okrivljuje ih što nisu stavili „potpunu odgovornost na Hamas za zločine protiv čovječnosti koje je počinio, masakriranje izraelskih građana i korištenje Palestinaca kao živog štita“.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je za javnu televiziju da je pozvao izraelskog ambasadora da uloži formalni protest protiv navoda izraelske vlade.

#Belgija #izrael #Španija #Spanija #svijet