Članak

OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI

Komšić: Predsjedništvo BiH razmatrat će navode o postojanju terorističkih ćelija i ruskih kampova u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine položio cvijeće na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Foto: Patria

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine položio cvijeće na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće je položio i počast odao na Spomen-obilježju "Vječna vatra", a potom u obraćanju novinarskim ekipama svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao jedan od dva najvažnija dana u njenoj historiji.

Komšić je poručio da Bosna i Hercegovina ne napreduje na svom evropskom putu zbog neispunjavanja obaveza godinama, te ocijenio da se BiH pomjerila korak unazad jer već godinama ne ispunjava svoje obaveze.

- Nismo ispunili ono što Evropa traži. Mi ne napredujemo ka EU zato što i Evropa unutar sebe ima puno problema na način kako će to funkcionisati u budućnosti, odnosno kako organizovati odnose u EU.

I francuski nam je predsjednik Emmanuel Macron na posljednjem sastanku rekao da imaju puno problema. Mislio je na način glasanja. Kad dodate tu nesređenu situaciju u BiH, plus cijelu regiju, naravno da je Evropa oprezna - naveo je Komšić.

Osvrnuo se i na zabranu obilježavanja Dana državnosti u Mrkonjić Gradu, gdje je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Foto: Patria

Komšić kaže da se kao i svake godine, od kraja rata pa do danas, uvijek ista priča ponavlja kada je riječ o Danu državnosti BiH - 25. novembru i Danu nezavisnosti BiH - 1. martu.

- Ništa nije neočekivano, bez obzira koliko mi to posmatrali kao jednu vrstu političkog ludila.

Sada govorimo o 25. novembru, Danu državnosti BiH, koji je jako važan kada govorimo o odnosu prema fašizmu, odnosno antifašističkoj borbi svih naroda u BiH, koji su odabrali pravu historijsku stranu i tada i danas - naglasio je Komšić.

Ističe kako se postavlja pitanje da li u pozadini takve odluke može biti naglašavanje negativnog odnosa prema Bosni i Hercegovini.

Ima tu, mišljenja je predsjedavajući kolektivnog šefa države, i negiranja BiH, ali na određeni način i straha.

Prokomentarisao je i navode o postojanju terorističkih ćelija i ruskih kampova u BiH.

- Predsjednišvo BiH raspravljat će o tome. Tražit ćemo zvaničnu informaciju, prije svega od onih organa kojima je to posao - od onih koji su to iznijeli i od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koja je dužna da to zna i prati i izvještava institucije BiH - naveo je Komšić.

Kaže i da sve ono što se u tom smislu iznosi mora biti potkrijepljeno činjenicama.

- Mi ćemo vjerovatno sjednici Predsjedništva BiH koja slijedi iduće sedmice imati prijedlog takvog zaključka. Mislim da se sva tri člana Predsjedništva BiH mogu složiti oko toga da je to tema koja zaslužuje našu pažnju i da tražimo odgovore na ta pitanja - zaključio je Komšić.

#DanDržavnosti #Predsjedništvo #VječnaVatra #ŽeljkoKomšić #bih